UPOZORENJE CIVILNE ZAŠTITE HNŽ: Povećan rizik od požara zbog temperatura i vjetra, evo što je potrebno učiniti

UPOZORENJE CIVILNE ZAŠTITE HNŽ: Povećan rizik od požara zbog temperatura i vjetra, evo što je potrebno učiniti

Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) izdala je važno upozorenje za sve građane zbog visokog indeksa opasnosti od izbijanja požara. Prema njihovim informacijama, trenutne vremenske prilike, koje uključuju vrlo visoke temperature i moguć jak vjetar, dodatno povećavaju rizik od požara koji se mogu brzo proširiti na šumske i privatne posjede.

Uprava poziva sve građane na maksimalan oprez u narednom razdoblju.

“Molimo stanovništvo da budu izuzetno pažljivi i da svojim nemarom i nepažnjom ne izazovu požare”, ističu iz Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a.

Kako reagirati na požar?

Svaki nepažljivo bačen opušak ili nepravilno zbrinuti otpad može izazvati katastrofu.

U slučaju da građani uoče požar, važno je odmah obavijestiti nadležne službe kako bi se spriječilo širenje požara i smanjila potencijalna šteta. Građani se mole da kontaktiraju vatrogasce na broj 123 ili Operativni centar Civilne zaštite na besplatni broj 121.

Preventivne mjere

Kako bi se smanjio rizik od izbijanja požara, građani mogu poduzeti ovakve mjere, između ostalog.

Izbjegavajte paljenje vatre na otvorenom prostoru, posebno u blizini šuma i poljoprivrednih površina.

Ne bacajte opuške ili šibice na suhu travu ili bilo koji zapaljivi materijal.

Uvijek imajte priručni alat za gašenje vatre (kao što su kanta s vodom ili pijesak), ukoliko planirate roštiljati ili provoditi aktivnosti koje uključuju vatru.

Pridržavajte se svih lokalnih propisa i zabrana vezanih za paljenje vatre.

Svi građani moraju biti svjesni svoje odgovornosti i pridonijeti smanjenju rizika od požara. Zajedničkim naporima možemo zaštititi naše šume, kuće i imovinu.

Ovo upozorenje dolazi u trenutku kada se predviđa nastavak visokih temperatura i sušnog razdoblja, što dodatno povećava opasnost od požara. Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a naglašava važnost prevencije i brze reakcije kako bi se izbjegle teže posljedice.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar