Usvojen Nacrt Proračuna za 2024. godinu

Usvojen Nacrt Proračuna za 2024. godinu

Općinsko vijeće Prozor-Rama je na današnjoj sjednici imalo priliku raspravljati o Nacrtu Proračuna za 2024. godinu, a koji prema dostupnim dokumentima iznosi: PRIHODI 22.023.600,00 KM i RASHODI 22.023.600,00 KM.

NACRT PRORAČUNA ZA 2024.

“Važno je da smo sve dosadašnje Proračune utvrdili prije isteka tekuće godine te nismo nikada bili u obvezi usvajati odluke o privremenom financiranju. Znamo da mnoge općine i gradovi, pa i županije i federacija, ne uspijevaju imati redovan zakonski ritam usvajanja proračuna. U svom izlaganju vijećnima pojasnio sam da iduće godine ne očekujemo prihode po osnovu povećane cijene električne energije, odnosno onaj dio naknade koju smo ranije dobivali kroz sudske postupke. Od 1.9. 2023. Na snazi je novi Zakon o električnoj energiji i on nam je ukinuo tu mogućnost. Ali, mi smo se odlučili boriti i dalje za to svoje pravo na veću naknadu, u pripremi je akt prema ustavnom sudu, sada protiv te jedne odredbe novog zakona, i bit ćemo i dalje uporni u traženju svojih prava”, kazao je načelnik Jozo Ivančević za Ramski Vjesnik.
Proračun se, što je vidljivo iz priloženih materijala značajno razlikuje od ranijih

Riječ je o novoj strukturi neporeznih prihoda, odnosno o primjeni novog zakona o električnoj energiji koji je ukinuo povećanja koja je Općina imala od 2010. godine i koja je naplaćivala kroz tužbe.

Ipak, iz Općine ističu kako imaju novu osnovu za tužbe protiv Elektroprivrede HZHB, takozvanu univerzalnu uslugu, ali taj spor je tek otpočeo tako da naplata ne planira u idućoj godini.

Posebno je vidljiv manji iznos u Neporeznim prihodima. Razlog je upravo spomenuta izmjena Zakona o električnoj energiji, kojim su ukinute mogućnosti naplate naknada od elektroprivreda po osnovu povećanja cijena električne energije. Ovaj novi zakon u primjeni je od 1.9.2023. godine. Postoji član tog zakona koji je ukinuo rješenje FERK-a, a upravo je to rješenje FERK-a do sada bilo osnova za obračun razlika zbog kojih smo pokretali i redovito dobivali tužbe pred redovnim sudovima, pa i pred Vrhovnim i Ustavnim sudom.

Iz Općine najavljuju nastavak borbe za prava te kako pripremaju postupak utvrđivanja ustavnosti odredbe zakona o električnoj energiji koja je dovela neke općine i gradove, pa i općinu Prozor-Rama, u lošiji položaj

Načelnik Jozo Ivančević u svom je obrazloženju Nacrta Proračuna istaknuo: “Za ovaj Nacrt posebno naglašavam kapitalna ulaganja i kapitalne izdatke. Ovim nacrtom predviđamo da će se u kapitalna ulaganja i kapitalne izdatke u 2024. godini utrošiti iznos od 7.245.000,00 KM. Ovaj iznos raspoređen je na kapitalne transfere, što znači da će se općinskima proračunskim sredstvima realizirati kapitalni projekti u drugima subjektima, kao što je ulaganja u školske objekte, mjesne zajednice, kao i upomoć za obnovu kuća mladima parovima. Drugih dio kapitalnih projekata donose se na završetak izgradnje projekata kao što je gradska tržnica, radovi na vodovodu za naselja koja nisu do sada obuhvaćena ovim povijesno važnim projektom, zatim uređenje lokalnih putova, gradskih ulica. Izgradnja i opremanje novog vrtića, koja je otpočela prošle godine, završiti će se do kraja ove godine, ali smo ostavili mogućnosti nekih poboljšanja cijelog projekata u idućoj godini. Predvidjeli smo ugradnju semafora te sudjelovanje međunarodnima projektima.”

“Mislim da su ovo veliki projekti te da njima značajno poboljšavamo uvjete života u općini Prozor-Rama”, zaključio je Ivančević te predložio Javnu raspravu na temu Proračuna za 2024. godinu u utorak, 5. prosinca 2023. godine u 11 sati.

Vijeće je Nacrt usvojilo s 13 glasova ZA, jednim glasom PROTIV i  četiri glasa SUZDRŽAN.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar