Vatreni u sudačkoj nadoknadi ostali bez prve pobjede na Euru

Vatreni u sudačkoj nadoknadi ostali bez prve pobjede na Euru

Hrvatska s jednim bodom nakon dva kola i dalje ima šanse za prolaz u osminu finala Eura, ali je objektivno na rubu ispadanja i debakla, a vrhunac dokaza da Vatreni nisu pravi dogodio se u sudačkoj nadoknadi gdje su stali i pali, dopustili Albancima da izjednače na 2:2 i možda im skroje sudbinu, piše Jutarnji list.

Hrvatskoj je sad nužna pobjeda nad Italijom u trećem kolu, a i da se pokopi rezultati koji se trebaju posložiti.

Vatreni su odigrali dobro drugo poluvrijeme, pogotovo otkako je ušao Ante Budimir koji je izbacio iz ravnoteže suparničku obranu, ali kad se sve zbroji rezultat je realan. Koliko god za nas loš i bolan. Skupina albanskih anonimaca potpomognuta s nekoliko ozbiljnih igrača vratila se iz ambisa i nokautirala nas na način koji će se pamtiti.

Albanci su krenuli u dvoboj odvažno, agresivno i ofenzivno, Hrvatska je nakon nekoliko minuta počela odgovarati, ali u 11. minuti Albanci su poveli. Loša reakcija Šutala dala im je novu akciju, a na ubačaj AsanijaLaci je utrčao iza leđa Brozoviću i matirao Livakovića glavom.

Albanci su nastavili napadati i prijetiti, a Vatreni griješiti. Hrvatski napadi bili su spori i bezidejni, no posebno je poražavajuće kako Vatreni lako primaju golove. Čim protivnik kreira ozbiljniju akciju napravi šansu, a najčešće i zabije. Što se ponovno vidjelo u završnicil”

Tek u 20. minuti, i to nakon što je Šutalo spriječio kontru, Hrvatska je imala napad iz kojeg je Juranović šutirao, ali kraj gola. Bez ofenzivne brzine teško je igrati, i Kramarić je mogao pobjeći u kontru, ali nema tu “špricu”.

Asani se našao u novoj lijepoj šansi za Albance u 29. minuti. Hrvatska nije pokrila prostor ispred svojeg šesnaesterca, pucao je nakon odbijene lopte, srećom preko gola. Minutu kasnije Livaković je spasio da ne bude 2:0, obranio je zicer Asllaniju i to nakon serijala greška koji je počeo krivim dodavanjem Modrića. Livaković se dijelom iskupio jer mogao je bolje reagirati kod gola…

Visjelo smo već tada o tankoj niti. Livaković je spasio da ne budemo eutanazirani. Pronašena je filozofija igre i sastav. Dok je Dalić govorio kako moramo biti strpljivi, suparnici strpljenja nisu imali. Gazili su od starta najjače što mogu. Ponovo naglašavamo mane, a adute ne znamo koristiti. Mnogi su igrali za nulu.

Izbornik Sylvinho je kao i njegovi igrači bio kao na struju uključen. Hrvati su patili i gubili živce. La Roji su stvarali šanse, Albancima niti to. Jedan pokušaj Majera daleko kraj gola. Livaković je u sudačkoj nadoknadi još jednom izvrsno obranio.

Kad su Albanci dobili što su htjeli, povukli su se, čuvali energiju i prijetili brzim akcijama. Dalić je na startu drugog poluvremena umjesto Majera i Brozovića uveo u igru Marija Pašalića i Luku Sučića. I Hrvatska je konačno krenula moćnije.

Prva dobra akcija zbila se 50. minuti, Sučić je bio na šutu, dosta se namiještao, Strakosha mu je obranio. Ništa nalik tome dotad Hrvatska nije napravila, to je bila i prva obrana albanskog čuvare mreže. Nešto kasnije uslijedio je i šut Kovačića, ali on je bio amortiziran od obrambenog igrača. Pa je pucao Mario Pašalić glavom… Bolja igra podignula je i hrvatske navijače, Albanci se nisu predavali, stadion je akustičan, grmjelo je s obje strane. Udarac Perišića iz daljine također je oslabljen od bloka. No, Hrvatska nije mogla probiti obranu. Protivnik se kvalitetno branio, a naši kao da su se ponekad htjeli ušetati s loptom u gol…

Albanci su odgovorili udarcem u 63. minuti s čime su na neko vrijeme otupili pritisak prema svojim vratima. Hrvatski pokušaji sve više su bili centaršutevima s krila, Perišić i Juranović su ubacivali, ali i drugi, tražili nečiju glavu, u više navrata skočio je no nije bio u pravoj poziciji Pašalić, da bi sredinom drugog dijela ušao i Ante Budimir na devetku umjesto Petkovića. I napokon gol u 74. minuti. Andrej Kramarić kroz noge protivnika, na pas Budimira, na svoj rođendan. Odmah potom Mariio Pašalić nije zabio, spetljao se pred golmanom, a ni Budimir nije uspio popraviti, međutim, Budimir je donio novu šansu koja je završila autogolom za 2:1. Sučićev šut je blokiran, a lopta se odbila u vrata od Gjasule.

Do kraja je to bila otvorena borba, Albanci su tražili poravnanje, njihov izbornik uveo je Hoxhu Dakua koje dobro znamo iz HNL-a. Njih dvojica su nam ledili krv u žilama, ali imali su i Vatreni udarce Modrića i nakon solo prodora Baturine.

Foto: Gabriel Bouys/AFP

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing