Veliki skandal: Uhićeno šest čelnika FIFA-e, i Sepp Blatter bi mogao iza rešetaka

Veliki skandal: Uhićeno šest čelnika FIFA-e, i Sepp Blatter bi mogao iza rešetaka

Uhićene čelnike se tereti za pranje novca, reketarenje i prevaru u posljednjih 20 godina. Članovi krovne nogometne organizacije u Europi ovih dana se okupljaju u Zürichu uoči 65. godišnje skupštine koja je zakazana za petak, gdje aktualni predsjednik FIFA-e Sepp Blattertraži peti mandat. 

Prema prvim informacijama, Blatter nije među uhićenima, javlja BBC

Iako Blatter nije među uhićenima, prema izvještavanju CNN-a i on je pod istragom. Nadalje, CNN također navodi kako su ova uhićenja rezultat trogodišnje istrage FBI-a, a češljali su se svi postupci čelnika FIFA-e unazad 20 godina. 

Švicarska policija u akciju je krenula u srijedu u ranim jutarnjim satima u hotelu Baur au Lac. 

New York Times pak javlja kako su među uhićenima potpredsjednici FIFA-e Jeffrey Webb iEugenio Figueredo te bivši član Izvršnog odbora Jack Warner, za kojeg se sumnja da je primio 1.4 milijuna dolara od jedne katarske firme u zamjenu za domaćinstvo SP-a. 

Da stvar bude jasnija, vrijedi naglasiti kako je u FIFA-i izbila jedna od najvećih afera u nogometu oko dodjeljivanja domaćinstva svjetskog prvenstva Rusiji i Kataru. 

Tako je prošle godine nezavisni istražitelj, Michael Garcia, podnio je izvještaj prema kojem su Rusija i Katar podmitili čelnike FIFA-e kako bi im dodijelili domaćinstvo SP-a. Međutim, Etičko povjerenstvo odbacilo je njegov optužbe uz poruku da u FIFA-i nema korupcije.
net.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar