Vesna Bosanac, ratna ravnateljica vukovarske bolnice, preminula u 74. godini života

Vesna Bosanac, ratna ravnateljica vukovarske bolnice, preminula u 74. godini života

Nakon duge i teške bolesti, u ponedjeljak ujutro je u 74. godini preminula Vesna Bosanac, legendarna ratna ravnateljica vukovarske bolnice, javlja Hrvatski radio Vukovar.

Rođena je u Subotici, a kao dijete doselila je u Borovo naselje. Medicinski fakultet završila je 1972. godine. Ona je na čelu Medicinskog centra Vukovar i Ratne bolnice Vukovar postavljena 24. srpnja 1991. godine.

Sljedećih mjeseci u bolnici bez hrane i lijekova su liječili i operirali tisuće bolesnika, a ravnateljica Bosanac s brojnim radnicima nije napuštala bolnicu do pada grada

Potom je i završila u zatočeništvu u Sremskoj Mitrovici, gdje je provela tri tjedna, a potom u Beogradu na dva dana. Nakon razmjene je stigla u Zagreb u prosincu 1991.

Vesna Bosanac svoju priču o najtežim danima bolnice u Vukovaru podijelila 2018. za RTL.hr

“Bilo je iznimno teško kada je postalo potpuno okruženje jer je u početku glavni sanitetski stožer Ministarstva zdravstva 2-3 puta tjedno slao pomoć, to je bilo do 24. rujna, a iza toga nitko nije mogao proći, a ranjenika je bilo sve više”, ispričala je Bosanac.

Tom prilikom kazala je da je za rasvjetljavanja istine o bolnici ključna dokumentacija koja je u rukama Srbije i do koje, kako je kazala, Hrvatska vjerojatno nikada neće doći.

“To su bile originalne bilježnice naše glavne sestre Binazije Koleser koja je po datumu bilježila prijem ranjenika da bi nama davala izvješće tko je kad i gdje pod kojom dijagnozom primljen.

Originalna dokumentacija nikad nije vraćena. To sam pokušala bezuspješno srediti preko MVEP-a i međunarodnog suda u Haagu”, kazala je Bosanac.

Bolnicu vodila i nakon rata 

Bolnicu je vodila i nakon rata, a u mirovinu je otišla 2014. godine.

Odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, primila je “Povelju Republike Hrvatske” u ime Opće županijske bolnice Vukovar od hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, a Udruga branitelja Podravke u suradnji s drugim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata dodijelila joj je Veliku zlatnu plaketu za sve što je učinila za dobrobit Hrvatske, prenosi Hrvatski radio Vukovar.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar