Vinko Jakić, kontroverzni bivši direktor Agencije za oduzetu imovinu, bio široke ruke u 2023.

Vinko Jakić, kontroverzni bivši direktor Agencije za oduzetu imovinu, bio široke ruke u 2023.

Vinko Jakić, bivši direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, bio je široke ruke početkom 2023. godine.

Avaz je u posjedu računa kupovine Jakića koji je u siječnju prošle godine kupio mobilni telefon Iphone 14 pro max, koji je koštao 3.335 KM. A ne može se mobilni kupiti bez punjača, pa čak i onog za automobil. Za to je dao 115 KM. Ukupno – 3.500 KM.

Manje od dva mjeseca kasnije, 7. ožujka, potrošio je više od 3.000 KM na, vjerovali ili ne, parfeme. Kupio je čak 16 parfema, od čega je većina bila za žene.

Na računu je vidljivo kako je kupio četiri bočice Carolina Herrera-Very good girl od 80 ml, dvije bočice Ginza Shiseido od 50 ml, dvije bočice Gucci flora jasmine od 50ml, bočicu Shiseido Murasaki od 50 ml, dvije bočice Gucci flora gorgeous garden, bočicu Carolina Herrera Good girl supreme, te Dior Jadore. Kupio je i dva muška parfema, i to Burberry Hero i Carolina Herrera Bad boy cobalt.

Nije poznato kome je Jakić poklanjao ove parfeme, kao i za koga je bio namijenjen Iphone 14 pro max. Ali je jasno da je na ove dvije kupovine potrošio točno 6.534,75 KM.

Tijekom njegovog mandata direktora Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom zabilježene su brojne nepravilnosti. Jakić je smijenjen u kolovozu 2023. godine.

Revizorski izvještaji nisu mu išli na ruku jer su ukazali na nepravilnosti. Posljednji revizorski izvještaj je pokazao da trajno oduzeti novac od 2.471.649 KM, deponiran na računu posebnih namjena kojim upravlja Agencija za upravljanje oduzetom imovinom, nije uplaćen na jedinstveni račun trezora kao prihod FBiH, čime je oštećen proračun FBiH.

Inače, Jakić je poznat i po tome što je lagao da ide u posjetu USKOK-u, dok je, zapravo, bio u privatnoj posjeti Zagrebu.

Protiv Jakića je podnesena i prijava Tužiteljstva u Sarajevu zbog zloupotrebe proračunskog novca.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar