Više od sedam tisuća oboljelih od ospica u BiH, SZO i UNICEF pozivaju na hitnu reakciju

Više od sedam tisuća oboljelih od ospica u BiH, SZO i UNICEF pozivaju na hitnu reakciju

Zbog bolesti koja je bila gotovo iskorijenjena obolijevaju tisuće stanovnika BiH, a u nekoliko županija proglašena je epidemija, piše Večernji list BiH. Broj oboljelih od ospica diljem BiH i dalje raste te je prešao 7000.

Ta činjenica natjerala je i Svjetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) i UNICEF da reagiraju i upozore na zabrinjavajuću činjenicu da je stupanj imunizacije u BiH zapanjujuće nizak. Do sada su registrirana i dva smrtna slučaja, oba adolescenata.

Najnovije procjene nacionalnog obuhvata imunizacijom (WUENIC), objavljene prošloga tjedna, pokazuju zabrinjavajući pad cijepljenja protiv ospica u BiH sa stopom pokrivenosti od samo 55%, upozorili su iz Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH i UNICEF-a. Stope moraju dosegnuti najmanje 95% kako bi se spriječile epidemije u zajednici.

Proglašena epidemija

“Ne postoji jasniji znak pada pokrivenosti imunizacijom od porasta slučajeva ospica. Moramo brzo odgovoriti na rastuće slučajeve kroz poduzimanje mjera javnog zdravlja i ulaganje u jači zdravstveni sustav u cijeloj zemlji”, rekao je dr. Erwin Cooreman, posebni predstavnik SZO-a u BiH.

Ospice razorno utječu na zdravlje djece, s ponekad i fatalnim posljedicama. Izazivaju dugotrajno slabljenje imunološkog sustava djece, što ih čini osjetljivijima na druge zarazne bolesti, naveli su. Tamo gdje je narušen kolektivni imunitet ospice su, zbog iznimne virulentnosti, često prva zarazna bolest koja se proširi.

“Nema opravdanja da u 2024. godini djeca budu u opasnosti da obole od ove bolesti koja se može spriječiti. Cjepivo protiv ospica je sigurno i učinkovito. Potrebno je uložiti jače napore u rješavanje svih neregularnosti zbog kojih djeca propuštaju cijepljenje kako bismo ove epidemije mogli staviti pod kontrolu”, rekao je Marc Lucet, predstavnik UNICEF-a u Bosni i Hercegovini.

Cjepivo za prevenciju ospica ne štiti samo cijepljenu djecu već i druge osobe koje se ne mogu cijepiti, uključujući dojenčad i osobe s oslabljenim imunološkim sustavom prouzročenim bolešću, kao što su pacijenti s rakom koji primaju kemoterapiju, navode. Ured Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF u BiH, kao i regionalni uredi SZO i UNICEF za Europu, blisko surađuju s tijelima javnog zdravstva u BiH po ovom pitanju, pružajući različite vrste podrške BiH da odgovori na epidemiju.

Agencije pozivaju sve zainteresirane strane da ulože dodatne napore u rješavanje ovog problema kako bi se izbjegle nepotrebne komplikacije i gubitak života u vezi s propuštenim cijepljenjem. UNICEF i SZO u BiH ostat će na raspolaganju nadležnima za pružanje podrške. Apeliraju na roditelje da provjere cijepni status svoje djece kako bi bili sigurni da su primili 2 doze MRP cjepiva (cjepivo protiv ospica, rubeole i velikog kašlja). Podsjetimo, u BiH su od posljedica ospica preminula dvojica tinejdžera, jedan u Sarajevu, a drugi u Zenici. Obojica su bila 2006. godište. Vlada ZDŽ-a prošloga je tjedna proglasila epidemiju ospica u ovoj županiji. Od 1. siječnja do 19. srpnja ove godine ukupan broj oboljelih od ospica je 1218, prema pristiglim prijavama o zaraznim bolestima na području ZDŽ-a. Najviše je prijavljenih u Zenici – 487, Kaknju – 443 te Visokom – 185.

Ignoriranje znanosti
“I dalje se nastavlja eksponencijalni rast zaražavanja od ospica, što znači da jedno oboljelo dijete može zaraziti četrdesetero druge djece. Za isto razdoblje cijepni obuhvat ciljane dobne skupine MRP cjepivom na području ZDŽ-a iznosi 37%, dok obuhvat drugih dobnih skupina (dopunske imunizacije) iznosi 46%”, kazao je dr. Alis Kozica, pročelnik Službe za epidemiologiju i higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.
Ravnatelj Instituta za biokemiju Sveučilišta Goethe u Frankfurtu, jedan od najvećih svjetskih znanstvenika, prof. dr. Ivan Đikić kaže za Avaz da je znanost ponudila dugoročna rješenja za mnoge virusne bolesti i da upravo zbog toga imamo raspored cijepljenja djece.
“Tako štitimo ne samo djecu, koja mogu oboljeti od smrtonosnih bolesti, već i populaciju u kasnijoj dobi. Ovo što se trenutačno događa u BiH žalosna je posljedica činjenice da veći dio javnosti ignorira znanstvena otkrića i dokazane medicinske tretmane, a kada vam procijepljenost u populaciji padne ispod 50%, nitko više nije zaštićen. Posebno ljudi starije dobi, koji su imunokompromitirani, postaju meta virusa koji se nesmetano širi u populaciji. To je posljedica dugoročnog ignoriranja nečega što je bilo dokazano vrlo uspješno u cijelom svijetu”, kaže prof. Đikić.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar