Vlada FBiH blagoslovila poskupljenja plina, a neće biti subvencioniranja

Vlada FBiH blagoslovila poskupljenja plina, a neće biti subvencioniranja

Ono što se moglo i očekivati u četvrtak je dobilo i potvrdu – Vlada Federacije dala je suglasnost Energoinvestu za povećanje cijene prirodnog plina za 21,7 posto. Tako u jeku nezapamćenom udaru inflacije na žitelje Bosne i Hercegovine dolazi još jedan značajan udar.

Piše: Dragan Bradvica

Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, pojasnio je kako je Gazprom, kao jedini snabdjevač Energoinvesta ranije povećao svoje cijene upravo za 21,7 posto. Sudeći prema reakciji, nije mu najbolje sjelo novinarsko pitanje hoće li vlasti išta učiniti kako bi žiteljima olakšali enormna poskupljenja.

– Ja ću po tko zna koji put ponoviti i nadam se da ćete ovaj put zapamtiti. U prethodnom razdoblju subvencije za plin je radila Vlada FBiH i Vlada Sarajevske županije i da je najveći potrošač plina u BiH upravo grad Sarajevo i SŽ. Nikako da to zapamtite i to što je Vlada učinila u prethodnom razdoblju pozdravite i nagradite. U tom razdoblju Vlada FBiH je subvencionirala dvije trećine, a Vlada SŽ jednu trećinu. Nakon zahtjeva Energoinvesta za podizanje cijena Vlada FBiH je radila analize i ustanovljeno je da nije u mogućnosti sada subvencionirati, navodi Džinidić.

Rast cijena

Dodaje kako će oni pratiti situaciju i nakon isteka tri mjeseca, u kojima će vrijediti nova cijena, praviti će se projekcije.

Bisera Hadžialjević, ravnateljica Energoinvesta, kazala je kako je povećanje cijena plina očekivano, ali i podsjetila da su cijene ovog energenta bile više 2008., 2014., 2015. godine…

Navodi kako se cijena plina određuje na osnovu prosjeka tri elementa u proteklih devet mjeseci. Među ta tri elementa jeste i cijena naftnih derivata koji su u posljednje vrijeme znatno poskupjeli. Konkretnije, gorivo na bh. postajama u protekla tri mjeseca ‘skočilo’ je za 44 posto.

“Nova cijena će važiti u naredna tri mjeseca. Svi želimo da dođe do smanjenja cijene, ali vidjet ćemo novo stanje u srpnju. Kada uspoređujemo cijene plina u Europi, one su 4,5 do pet puta više nego što je slučaj u BiH i nakon novog poskupljenja”, navodi Hadžialjević.

Navodi kako je poslovni odnos Energoinvesta i Gazproma u najboljem redu i sve ide svojim tijekom kao što je bilo u ranijem razdoblju.

Što se planira raditi?

Isto tako, na sjednici održanoj u četvrtka Vlada FBiH usvojila je Ekonomsku politiku za razdoblje 2022.-2024., kao i Program ekonomskog razvoja koji je pripremio Federalni zavod za programiranje razvoja i u čijoj su izradi učestvovala i sva federalna ministarstva.

Pomoćnik ravnatelja Zavoda za programiranje razvoja FBiH Nijaz Avdukić kaže kako je riječ o usvajanju dva jako slična i povezana planska dokumenta za naredne tri godine. Prvi je rađen na osnovu Zakona o proračunima FBiH koji nalaže izradu, za svaki naredni trogodišnje razdoblje, planskog dokumenta koji će usmjeravati osnove fiskalne i ekonomske politike FBiH i Vlade FBiH u narednom razdoblju.

Prioriteti Vlade FBiH u naredne tri godine biti usmjereni na efikasno upravljanje javnim financijama, na rast investicija, nastavak izgradnje modernog prometnog komunikacijskog sustava FBiH, podršku razvoju malih, mikro i srednjih poduzeća, korištenje planskog prostora, energetsku efikasnost i sve ono što je u nadležnosti svih 16 federalnih ministarstava.

Program ekonomskih reformi je, po njegovim riječima, dokument koji se izrađuje na razini BiH i proizlazi iz procesa europskih integracija te je propisan svim zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za Europsku uniju.

Usklađivanju plaća policijskih službenika

Vlada FBiH je, na prijedlog premijera FBiH, usvojila informaciju o usklađivanju plaća policijskih službenika FBiH. Zadužila je federalnog premijera da sa sindikatom Federalne uprave policije zaključi sporazum o osnovici za obračun plaća policijskih službenika, u skladu s članom 8. Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika Federacije BiH, u iznosu od 346,5 KM, uz primjenu ove osnovice od 1. ožujka 2022.

Zaključeno je i kako će plaća za ožujak 2022. biti obračunata i isplaćena po osnovici koja trenutno važi (330 maraka), a razlika između tako isplaćene i one obračunate po osnovici od 346,5 maraka će biti isplaćena skupa s plaćom za travanj 2022.

Kako je obrazloženo, ovogodišnji proračun FBiH predviđa uvećana sredstava za plaće policijskih službenika u Federalnoj upravi policije u odnosu na prethodni proračun. Time je stvorena pretpostavka za povećanje plaća za pet posto. Isti postotak povećanja je predviđen i za zatvorske policajce i službenike sudske policije.

Kadrovska rješenja

Vlada FBiH je dala prethodne suglasnosti Skupštini BH-Gasa d.o.o Sarajevo za razrješenje vršitelja dužnosti članova Nadzornog odbora ovog gospodarskog društva, zbog isteka razdoblja na koji su imenovani, kao i da za vršitelje ovih dužnosti, do okončanja natječajne procedure, a najdulje do tri mjeseca, budu imenovani Armin Zulkić, Amra Salihović, Asmir Mujanović i Maja Hadžihalilović.

Donesena je i Odluka o raspisivanju javnog natječaja za izbor i nominiranje članova Nadzornog odbora UNIS GROUP d.o.o., utvrđeni su kriteriji, te usvojen tekst javnog konkursa za ovaj izbor i nominiranje.

Za sudjelovanje u radu i odlučivanju na skupštinama gospodarskih društava danas su opunomoćeni Edina Sijerčić (Agrokomerc d.d. Velika Kladuša), Jadranko Puljić (Sarajevoputevi d.d. Sarajevo), Ernest Đonko (JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo) i Jasmina Pašić (Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo).

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar