VLADA HNŽ: “Prosvjetarima smo ponudili više od maksimuma kako bismo zaštitili djecu i nastavni proces”

VLADA HNŽ: “Prosvjetarima smo ponudili više od maksimuma kako bismo zaštitili djecu i nastavni proces”

Predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač, ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a Adnan Velagić i ministar financija HNŽ-a Adil Šuta održali su danas, u zgradi Vlade, sastanak sa čelnicima sindikalnih organizacija osnovnoga i srednjeg obrazovanja u HNŽ-u Goranom Miličevićem, Edinom Čomić, Josipom Milićem i Edinom Sarajlićem.

Nastavno na prethodne razgovore i ponudu s kojom je Vlada prošloga tjedna izišla pred socijalne partnere, a riječ je o isplati jednokratne novčane pomoći proračunskim korisnicima u iznosu od 1000 KM, potom povećanju plaća zaposlenicima u prosvjeti u iznosu od 5 %, te dodatnih 5 % mentorima i 8 % savjetnicima u školama, kao i automatsko vraćanje promoviranih mentora i savjetnika u pravo, prosvjetarima je danas ponuđen obračun uvećanih plaća počevši odmah od 1. listopada tekuće umjesto prvotno predloženoga početka obračuna s prvim danom 2025. godine.

“Kazali smo ranije da je nemoguće učiniti nešto više. Danas smo izveli nemoguće, uz zadržavanje svega što smo prvotno stavili na stol, ponudili smo primjenu povećanja osobnih dohodaka prosvjetnim djelatnicima tri mjeseca ranije u odnosu na izvorni plan. Zbog toga će pojedini procesi u Županiji zasigurno trpjeti, ali odlučni smo povući taj potez kako bismo zaštitili djecu odnosno zadržali učenike u školskim klupama. Više od toga neostvarivo je bez kolapsa županijskoga proračuna, a u to se Vlada HNŽ-a ne će upustiti”, stoji u zajedničkoj izjavi predsjednice i ministara koji dodaju kako je ono što su ponudili više od maksimuma.

Sindikalni čelnici najavili su konzultacije sa članstvom i konačno izjašnjenje tijekom dana

“Ukoliko bi sindikati i ovu ponudu smatrali nedostatnom, stvari više nisu u našim rukama, a odgovornost za odgojno-obrazovni proces u školama sindikalno rukovodstvo i prosvjetni djelatnici u tomu slučaju u potpunosti preuzimaju na svoja leđa”, zaključili su Buhač, Velagić i Šuta, izrazivši nadu kako će prevladati razum i nastavni proces u školama u HNŽ-u uredno otpočeti u ponedjeljak, 9. rujna.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar