VOLUJAK JE SIGURAN, a projekt MHE Čovićeva zeta na daleku štapu

VOLUJAK JE SIGURAN, a projekt MHE Čovićeva zeta na daleku štapu

MHE Volujak, projekt tvrtke kojoj su u vlasništvu suprug međugorske vidjelice i zet Dragana Čovića nakon što je dospio u javnost ne stoji dobro.

Nadležno federalno ministarstvo u nekoliko navrata je produživalo rok tvrtki MM Energi, da bi u konačnici odbilo investitore.

„Nakon produženja roka za dostavljanje studije, šezdeset (60) dana od 5. 3. 2024., investitor je 25. 4. 2024. dostavio studiju utjecaja na okoliš bez važećeg vodnog akta (prethodne vodne suglasnosti)“, kažu na naš upit u Federalnom ministarstvu okoliša. – piše Istina.media

Dalje navode da je nakon dostave nepotpune dokumentacije zaključkom odbijen zahtjev za postupak izdavanja okolišne dozvole za MHE „Volujak“ instalirane snage 4,5 MW, kao nepotpun.

Volujak, prirodna oaza, koja je stanište brojnih biljnih i životinjskih vrsta, koje su nestale iz mnogih rijeka, ovime je dobio na vremenu, a gradnja je ovdje sada na daleku štapu.

No, i dalje je na snazi koncesija, koju treba ukinuti lokalna vlast. S tim u vezi pitali smo svu trojicu kandidata za načelnika u Prozor-Rami Ramska stranka, HDZ 1990., HDZ BiH općenito stajalište o gradnji MHE, ali i o tome treba li biti ukinuta koncesija poduzeću MM Energi u čijem je vlasništvu i Čovićev zet. Dvojica su dala odgovor.

Nema novih dozvola od 2009.

Aktualni načelnik Jozo Ivančević, koji se ispred Ramske stranke bori za još jedan mandat na upit što misli općenito o gradnji MHE kazao je ovako:

“Mišljenja smo da koncesije za minihidroelektrane ne donose neko posebno dobro bilo kojoj lokalnoj zajednici, glavnu korist imaju koncesionari. Međutim, činjenica je da postoje ugovori o koncesijama temeljeni na tadašnjim zakonskim odredbama, i mi to moramo poštovati. Ali, to ujedno znači da od koncesora izričito tražimo potpunu usklađenost sa zakonima, a to nije baš jednostavno. Pri tome smo naglasili da ćemo pri svim traženjima dozvola najviše uvažavati stav naroda koji živi u blizini prostora na kojima su koncesori planirali svoje objekte. Uz ovu tvrdnju naglašavam da od 2009. godine do danas nismo dali nijednu novu dozvolu za bilo koju planiranu minihidroelektranu u ovoj općini”, kaže Ivančević za Istinu.

Kod upita treba li biti već sada ukinuta koncesija za MHE Volujak u ovoj općini smatraju da ne treba žuriti.

“Ukidanje koncesija za bilo koju minihidroelektranu povezano je sa postojećim ugovorom o koncesiji. Mi ne planiramo jednostrano ukidati bilo koju koncesiju kako ne bismo općinu Prozor – Rama doveli u neku nepovoljnu situaciju. Koncesiju za MHE Volujak ne izdvajamo od ostalih 4 koje smo zatekli kao ugovorene sa Općinom Prozor – Rama i 5 koje je ugovorilo Ministarstvo PŠV HNŽ. Međutim, od koncesionara za Volujak, kao i od ostalih, ćemo tražiti sve ono što je potrebno za davanje dopuštenja za gradnju, uključujući i uvažavanje stavova naroda i zainteresiranih subjekata”, ponovio je Ivančević od ranije poznato stajalište.

Tko su vlasnici projekta

Devedesetkin kandidat za načelnika općine Prozor-Rama Luka Faletar također je odgovorio na pitanja oko gradnje MHE u Prozor-Rami.

“Izgradnja mini hidroelektrana tema je o kojoj se posljednjih godina jako puno govori. Nažalost, ideja da se poveća proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora pretvorila se u nekontrolirano narušavanje prostora u kojem živimo. Očigledno je da je u mnogim slučajevima interes kapitala bio iznad interesa javnosti, pa tako vrlo često svjedočimo prosvjedima građana koji svojim prosvjednim aktivnostima pokušavaju zaustaviti izgradnju MHE. Osobno nemam ništa protiv izgradnje objekata koji će proizvoditi električnu energiju iz obnovljivih izvora, ali dozvole za izgradnju takvih objekata mogu se izdavati samo tamo gdje je to prihvatljivo i jedinici lokalne samouprave ali i građanima koji na tom području žive. Većinska volja građana bi se i u ovim slučajevima morala poštovati”, kaže upitan o stajalištu oko izgradnje MHE. Upitan o ukidanju koncesije za Volujak, dao je sličan odgovor.

“Što se tiče MHE Volujak, imam jako malo informacija o ovom konkretnom slučaju, ali i na njega bi primijenio isti model. Ako je većinska volja građana da se ne radi i ne narušava ovaj krajolik, mislim da bi ju trebalo poštovati. Isto tako, poštovao bih ako većina građana smatra da nema problema da se izgradi. Zašto recimo o svakom pojedinačnom slučaju, kada je u pitanju izgradnja MHE, na bismo proveli referendum na razini jedinice lokalne samouprave? Ako budem izabran za načelnika općine to će biti model moga rada po ovom pitanju”, zaključuje Faletar.

Treći kandidat za načelnika u Prozor-Rami, inače zastupnik HDZ BiH u Skupštini HNŽ Slavko Bilić nije odgovorio na naš upit oko Volujaka, koji je svim kandidatima poslan u isto vrijeme i u istom obliku.

Nije na odmet reći da su mještani protiv izgradnje MHE Volujak, kao i lokalna udruga Hereditas, koja je uz pomoć Aarhus centra u BiH djelovala s ciljem zaštite Volujaka.

Podsjetimo, zet Dragana Čovića, Mario Krezić suvlasnik je projekta male hidroelektrane Volujak u općini Prozor/Rama, a njegov partner u projektu je suprug međugorske vidjelice Mirjane Soldo Marko Soldo.

K. Perić/Istina.media

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing