Za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini za glasovanje iz inozemstva prijavilo se tek 53 tisuće

Za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini za glasovanje iz inozemstva prijavilo se tek 53 tisuće

Istekao je rok za prijavu za pravo glasanja na predstojećim lokalnim izborima u BiH u dijaspori.

Neslužbeni rezultati otkrivaju kako su se registrirale približno 53 tisuće građana. Od tog broja, očekuje se da dio ipak neće zadovoljavati uvjete, što znači da bi konačna brojka mogla biti i manja, piše Avaz.

Državljani BiH koji su u inozemstvu, ukoliko su se željeli prijaviti da glasuju iz inozemstva, imali su mogućnost da podnesu svoju prijavu za glasanje izvan BiH na službenoj stranici SIP-a BiH do 23. srpnja 2024. godine do 24:00 sata. Kako bi birač podnio prijavu, bilo je neophodno da do krajnjeg roka otvori korisnički nalog, prijavi se na portal e-Izbori, unese podatke za prijavu za glasanje izvan BiH, priloži identifikacijske dokumente te na kraju pošalje prijavu.

Ovi podaci pokazuju nastavak trenda pada broja glasača iz dijaspore na izborima u našoj zemlji. Usporedbe radi, za lokalne izbore 2020. godine bila su prijavljena 106.362 glasača, a glas je iskoristilo njih 55.992.

U određenoj mjeri pokazalo se kako glasači iz dijaspore mogu u određenoj mjeri utjecati na ishod izbora na lokalnoj razini. To je posebno značajno bilo u slučaju Srebrenice, općine u kojoj je počinjen genocid, gdje su se bošnjački kandidati uzdali u glasove iz Srebrenice.

Rapidan pad

Dijaspora, također, ima vrlo značajnu ulogu u smislu jačanja veza između njihovih mjesta porijekla i u inozemstvu, prije svega u ekonomskoj suradnji, investiranju u rodni kraj i povezivanju tih mjesta s raznim poslovnim zajednicama, organizacijama i gradovima sa Zapada.

Ipak, iz izbornog ciklusa u ciklus broj pripadnika iz dijaspore koji glasaju na izborima je sve manji.

Tako je na izborima 1996. bilo čak pola milijuna registriranih glasača iz dijaspore. Četiri godine kasnije, taj broj je prepolovljen. Ipak, naša država pamti i gora vremena. Na lokalnim izborima 2012., prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, registriralo se samo 38 tisuća građana iz inozemstva. U posljednjih nekoliko ciklusa stranke su uložile veće napore da se promoviraju izvan BiH i animiraju predstavnike dijaspore da glasuju na izborima. No, sve je to rezultiralo ne pretjeranim uspjehom.

168 subjekata

Za ovogodišnje lokalne izbore ukupno je 168 političkih subjekata podnijelo liste za sudjelovanje, i to 1.899 kandidatskih lista s 26.123 kandidata. Izborna kampanja u Bosni i Hercegovini službeno počinje 6. rujna, a SIP je do sada primio više od 200 prijava koje se odnose na preuranjenu kampanju.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar