Zapečaćena Mamićeva trafostanica na Slipčićima kod Mostara

Zapečaćena Mamićeva trafostanica na Slipčićima kod Mostara

Građevinski županijski inspektor zapečatio je ilegalnu trafostanicu na Slipčićima kod Mostara, izgrađenu u sklopu solarnih postrojenja Zdravka Mamića, piše Hercegovina.info.

Time je, nakon one na Međinama, zapečaćena još jedna trafostanica. Na obje lokacije jedan od glavnih investitora je bjegunac od hrvatskog pravosuđa. Nakon Zvirovića i Međina, Mamić je izgradio i solarno postrojenje u Slipčićima kod Mostara, dok je u pripremi papirologija za još jednu solarku na Vionici pokraj Čitluka.

Ilegalna trafostanica izgrađena je u sklopu solarnog postrojenja investitora Plavo Sunce d.o.o. Čitluk, u vlasništvu Ive Mamić, kćerke Zdravka Mamića. Iva Mamić dobila je koncesiju za gradnju solarnog postrojenja na Slipčićima koja glasi na firmu ECCO SOLAR ENERGY d.o.o. Čitluk.

Premier Energy d.o.o. Čitluk, u vlasništvu vlasnika Premier kladionice, također planira graditi solarno postrojenje na tom području. Majsko Sunce d.o.o., u vlasništvu Jelene Planinić, nove životne partnerice Zdravka Mamića, planira graditi solarno postrojenje na Vionici u Općini Čitluk. Na 161. hitnoj sjednici bivše Vlade HNŽ, vlade Nevenka Hercega donesena je Odluka o dodjeli koncesije za jednu od firmi Zdravka Mamića za gradnju solara na Spličićima.

Mamićeve firme dobile su koncesije za gradnju solarnih postrojenja na šumskom državnom zemljištu na području Slipčića. Pretvorbom šumskog državnog zemljišta u građevinsko, Grad Mostar, na čelu sa Mariom Kordićem, izdao je potrebne dozvole. Ustavni sud BiH proglasio je ovakve pretvorbe državnog šumskog zemljišta neustavnim i naložio ministarstvima poljoprivrede FBIH i županija da ponište sva takva rješenja. Federalno ministarstvo poljoprivrede danima ne odgovara na naše upite oko sporne pretvorbe i poduzetih koraka.

Sponzorstva i lovačke večere

Zdravko Mamić posjećivao je i sponzorirao razne manifestacije, uključujući klupske noći i lovačke večere, u društvu lokalnih političara. Kao hrvatski “dobročinitelj”, s vrećom novca bio je dočekan kao kralj u Hercegovini, što se pokazalo kao jackpot za vladajuće.

Vodstva lovačkih društava nisu imala ništa protiv nestanka hektara lovnog područja u HNŽ pod solarima, iako imaju koncesiju na lovišta u trajanju od deset godina.

Tako su se primjerice na lovištu na koje Lovačko društvo Jarebica iz Mostara polaže koncesijsko pravo na razdoblje od 2015. do 2025. godine dodjeljivale koncesije za gradnju solara. Lovci su izgubili prostor, došlo je do odlaska divljači zbog uznemiravanja od strane teških strojeva, te nestanka životnog prostora za životinje. Vodstvo lovačkog društva nikada se nije požalilo na to. Mogući razlog je i na slici ispod.

Fotografije s lovačke večere LD Jarebica na kojoj je sponzor bio Zdravko Mamić, s njim su u društvu Maki Grle, predsjednik LD Jarebica, Nevenko Herceg, bivši premijer Vlade HNŽ te Donko Jović, bivši ministar poljoprivrede HNŽ.

Bjegunac od hrvatskog pravosuđa, nakon “kićenja” hrvatskih sudaca, svu je energiju i utjecaj nakon Dinama usmjerio u izgradnju solarnih postrojenja u Hercegovini.

Foto: Čapljinski portal, bivši Premijer Vlade HNŽ Nevenko Herceg u društvu Zdravka Mamića

Vlada HNŽ, na čelu s Nevenkom Hercegom, na 197. sjednici održanoj 30. ožujka 2023. godine, utvrdila je opći interes za izgradnju trafostanica na području Međina i Slipčića, upravo na lokacijama gdje Mamić ulaže milijune u solare.

Izgradnja trafostanica u HNŽ

Izdavanje dozvola za gradnju trafostanica za solarna postrojenja uopće nije u nadležnosti općina, već ovisno o kapacitetu, na razini županija ili federacije.

Svaki idejni projekt za fotonaponsku elektranu mora sadržavati i popis pripadajuće infrastrukture koja podržava rad elektrane, te ucrtane lokacije trafostanica, priključnih trasa i način priključenja na mrežu.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar