Zašto je BiH svake godine sve nespremnija za gašenje požara: Nema plana, nema sistema niti odgovornosti…

Zašto je BiH svake godine sve nespremnija za gašenje požara: Nema plana, nema sistema niti odgovornosti…

Požari skoro svake godine širom Bosne i Hercegovine prave ogromnu štetu. Ne pitaju ni za nadležnosti niti za politike. Vlasti se te teme sjete uglavnom pet do dvanaest ili čak i kasnije i onda, po starom običaju, na površinu izlaze opravdanja i obrazloženja zašto BiH nema kanadere, air tractore ili više namjenskih helikoptera za gašenje požara, piše Klix.ba.
Požari su se ove godine pretvorili i u političko pitanje pa smo sedmicama gledali svojevrsno prepucavanje vlasti u entitetu Republika Srpska i državnog nivoa vlasti. RS nije želio zatražiti pomoć Oružanih snaga, već su u startu insistirali na pozivanju helikoptera iz Srbije, dakle prije nego su iscrpljene sve, kakve-takve, domaće opcije.No, borba protiv požara je globalni problem i to sve izražajniji. Svaka država se snalazi i unaprijed planira u skladu sa svojim mogućnostima kako može prevenirati i reagovati u cilju sprečavanja širenja vatre. Ali u BiH to je tek ljetna tema, koja je aktuelna kada se problem već pojavio i kada se pojedinci očajnički bore da ugase vatru. Već s jeseni ta tema pada u zaborav.

Tako je naprimjer nabavka air tracktora ili kanadera u entitetu FBiH stara skoro deset godina. Pravili su se elaborati, planirala iznajmljivanja air tracktora, helikoptera i tako dalje, ali bez ikakvog efekta. Svaka ideja je zapela u nekoj fazi, pa se nekada postavilo pitanje prioriteta; formiranje jedinice pa tek onda air tracktora ili obrnuto. Zatim pitanje servisa, isplativosti i tako dalje. U međuvremenu šuma gori, a nadležni politiziraju i čekaju jesen i zimu da požari postanu bajata tema.

Civilna zaštita Hercegovačko-neretvanskog kantona je još 2017. zatražila kupovinu dvije letjelice, koje bi bile smještene na mostarskom aerodromu i služile za gašenje požara širom BiH

“Tada je Vlada HNK krenula u postupak nabavke dva air tractora vrijedna 13 miliona KM ali se onda uspostavilo da nema novaca za tu namjenu, pa je donesena odluka da se traži pomoć za njihovu nabavku sa viših nivoa vlasti i sve je ostalo na tome. Novac se nikada nije mogao izdvojiti”, rekao je prije više od dvije godine Eugen Ćubela, šef Civilne zaštite HNK za Klix.ba.

Cijena jednog air tractora je u prosjeku 6,5 miliona KM, ali već godinama ništa nije urađeno da se pomjerimo s mrtve tačke. Novca ima za svašta, ali za opremu za gašenje požara najmanje.

Čak i planovi koji se sporadično pojave su neozbiljni ili brzo budu sklonjeni u stranu. U konačnici rezultati rada svake vlade gledat će se prema onome što su konkretno uradili, a borba protiv požara je veliki test na kojem su mnoge vlade do sada pale.

Foto: Ilustracija/Ramski Vjesnik

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar