Zašto je Čović iz stranke izbacio svoju blisku suradnicu

Zašto je Čović iz stranke izbacio svoju blisku suradnicu

Iz izvora bliskih HDZ-u BiH već par sati nakon izbacivanja Tonke Krešić Gagro počele su teći razne špekulacije o ovom šokantnom i neočekivanom potezu Dragana Čovića. Postoje razne verzije onoga što se točno dogodilo, ali sve imaju jednu poveznicu, a to je da se očigledno Tonka Krešić Gagro otela kontroli svog šefa ili barem on misli da se tako dogodilo

Kao grom iz vedra neba u Hercegovini preko vikenda je odjeknula vijest da je lider HDZ-a BiH Dragan Čović iz stranke izbacio svoju nekadašnju najbližu suradnicu Tonku Krešić Gagro.
Tonka Grešić Gagro je bila osoba od najvećeg Čovićevog povjerenja jer mu je još u vrijeme dok je on bio član Predsjedništva BiH bila predstojnica Ureda, znači prva osoba do Čovića koja po pravilu mora znati više od njega samog i u povjerenju filtrirati informacije koje trebaju stići do njega.
O kakvoj vrsti povjerenja se radilo između Dragana Čovića i Tonke Krešić Gagro govori i činjenica da je predsjednik HDZ-a BiH svoju bivšu predstojnicu ureda praktično ‘instalirao’ u ured predsjedavajajuće Vijeća Ministara BiH Borjane Krišto.

Da se razumijemo, svakome tko se imalo razumije u političko kadroviranje jasno je da je Krešić Gagro u Krištin ured poslana zbog toga da Čoviću ne bi slučajno nešto promaklo i da je njen stvarni šef bio upravo on.
Dragan Čović je svoju odluku o izbacivanju Tonke Krešić Gagro navodno objavio na Predsjedništvu HDZ-a BiH, ali je Borjani Krišto ‘prepustio’ odluku o tome što će učiniti s njom kada je njezina uloga u pitanju. Ne treba sumnjati da će Krišto učiniti u skladu s očekivanjima predsjednika stranke, pa se uskoro može očekivati da će Tonka Krešić Gagro biti sklonjena iz Krištinog ureda, ili će u međuvremenu biti postavljena na neko neupadljivo ‘kažnjeničko’ mjesto bez stvarnog političkog utjecaja.

Koji je grijeh Tonke Krešić Gagro?

Upravo zbog svega ovo izbacivanje Tonke Krešić Gagro iz HDZ-a BiH i HNS-a više je nego šokantno i pokazuje da su najbliži suradnici Dragana Čovića došli na njegov udar. Za takvo nešto morali su učiniti „ogroman“ i „neoprostiv grijeh“ prema stvarnom šefu.

Pogotovo kada znamo da se ovakve stvari u HDZ-u BiH ne događaju baš često, ako su ikada, postavlja se pitanje što je to Tonka Krešić Gagro točno zgriješila da bi na ovakav način osjetila mač neprikosnovenog šefa stranke.

Na ovo pitanje jasan odgovor iz HDZ-a BiH vjerojatno nikada nećemo saznati jer ta stranka uvijek i uporno šuti o svojim unutarnjima problemima, a pogotovo o onima koji se tiču stvarnog i jedinog šefa stranke Dragana Čovića.

No, iz izvora bliskih HDZ-u BiH već par sati nakon izbacivanja Tonke Krešić Gagro počele su teći razne špekulacije o ovom šokantnom i neočekivanom potezu Dragana Čovića. Postoje razne verzije onoga što se točno dogodilo, ali sve imaju jednu poveznicu, a to je da se očigledno Tonka Krešić Gagro otela kontroli svog šefa ili barem on misli da se tako dogodilo.
Naime, izvori iz HDZ-a BiH tvrde da je Tonka Krešić Gagro iznenada postala previše bliska s Ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem, što se navodno Draganu Čoviću nikako nije svidjelo. Paralelno uz tu bliskost s ministrom vanjskih poslova, Tonka Krešić Gagro je po mišljenju prvog HDZ-ovca „previše“ surađivala sa strancima i predstavnicima stranih ambasada.

Navodno, ta suradnja je došle do te mjere da direktno radi protiv interesa Dragana Čovića na način da je određenim stranim dužnosnicima svjesno ili nesvjesno otkrila određene poteze koje lider HDZ-a povlači s pojedinim moćnim tvrtkama u Hercegovini.

Neki izvori iz HDZ-a BiH tvrde da je Tonka Krešić Gagro s mjesta predstojnice Ureda Borjane Krišto čak Amerikancima razotkrila pripremanje određenih odluka u Vijeću ministara BiH koje će pogodovati jednoj tvrtci. Međutim, to ne bi bilo toliki problem da se iza svega ne krije suradnja te tvrtke i Dragana Čovića direktno s Rusima.

Drugi izvori pak tvrde da je Tonka Krešić Gagro samostalno bez znanja Dragana Čovića pokušavala utjecati na takve odluke. U tu verziju bi teško bilo povjerovati jer bi to značilo da bi u tome morala imati podršku same Borjane Krišto, ali i drugih ministara iz HDZ-a BiH u Vijeću ministara BiH. I to sve bez znanja Dragana Čovića, a to je zaista gotovo nemoguće. A ukoliko je moguće, značilo bi da predsjednik HDZ-a BiH uopće ne vlada kadrovima u stranci, a to ni u jednoj varijanti nije realno.
Također, neki tvrde da je ultimativni zahtjev za smjenu Tonke Krešić Gagro došao direktno od Borjane Krišto i to zbog činjenice da je bez suglasnosti predsjedateljice Vijeća ministara BiH u koordinaciji upravo s Čovićem pokušavala izlobirati određene odluke.

Čovićeva paranoja

Treći izvori iz HDZ-a BiH tvrde da izbacivanje Tonke Krešić Gagro ima veze sa svim navedenim, ali da je sam Dragan Čović preuveličao problem do te mjere da je svoju nekadašnju najbližu suradnici optužio da je postala ‘američki agent’. Istovremeno, tvrde da je sam lider HDZ-a BiH postao kronično paranoičan, da u svemu vidi zavjere protiv sebe i da živi u smrtnom strahu od političke eliminacije u skorijem vremenu.

Navodno je njegovu paranoju ubrzalo i pucanje HDZ-a po šavovima uslijed sve većeg odlaska članstva i dužnosnika iz te stranke. HDZ BiH rapidno gubi podršku što se ogleda i kroz odlazak iz te stranke poznatog dužnosnika Ive Tadića, zatim popularnog načelnika Vareša Zdravka Maroševića, kao i zastupnice HDZ-a BiH u HBŽ-u Marije Bagarić. Nakon toga, uslijedio je i odlazaka velikog broja mladih članova pogotovo kada se radi o podružnicama HDZ-a u Bosni.
Po mišljenu pojedinih HDZ-ovaca Dragan Čović u ovom osipanju stranke vidi neku ‘nevidljivu ruku’ koja iza kulisa povlači poteze kako se bi se u konačnici on sam detronizirao i svrgnuo s vladarskog trona u HDZ-u BiH.

Očigledno, Čović u svakom izlasku iz stranke vidi kao vađenje po jedne „puzzle“ koja ga ostavlja bez vlasti. Izlazak Ive Tadića praktično znači da HDZ BiH više nema apsolutno kontrolu u Klubu hrvatskog naroda u Domu naroda FBiH, a to u nekom ludom raspletu može rezultirati čak izbacivanjem HDZ-a BiH iz federalne vlasti.

Također, izlazak Marije Bagarić iz HDZ-a BiH praktično omogućava da se još jednom vlast u HBŽ napravi bez Čovićeve stranke, a izlazak načelnika Zdravka Maroševića sigurno odlazak Vareša iz HDZ-ovih grablji vlasti.

MN: Izbacivanje kao poruka drugima

Upravo svakodnevno slabljenje HDZ-a BiH uzrok je i neformiranja nove vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji jer se navodno Čović potpuno okrenuo opciji da vlast mora napraviti sa SDA i pod svaku cijenu iz nje isključiti svaku drugu hrvatsku opciju pa makar se radilo i o HDZ-u 1990 ili HRS-u.

Zbog paranoje radije će ostaviti tehničku vladu sa SDA u još jednom mandatu nego prepustiti i najmanju mrvicu vlasti drugim hrvatskim strankama. Isti scenarij provodi se i na federalnoj razini jer se svako jačanje drugih stranaka iz Čovićeva kuta gledanja smatra udarom na njegovu moć da samo sebe predstavlja jedinim izbornim pobjednikom i neupitnim predstavnikom Hrvata u BiH.

Očigledno, nakon niza odlazaka iz HDZ-a BiH sada su uslijedila i izbacivanja. Izbacivanje Tonke Krešić Gagro nesumnjivo služi i kao opomena svima onima koji se usude u bilo čemu proturječiti neupitnom stranačkom lideru. Jasna je to poruka svima onima u HDZ-u koji se usude učiniti, reći ili pomisliti bilo šta drugačije od nametnutog mišljenja.

Zanimljivo je da se ovo izbacivanje događa i u trenutku kada se naveliko spekulira da ni u dva HDZ-ova hercegovačka ogranka situacija nije baš najidealnija. Naime, već dugo se spominje tinjajući sukob unutar HDZ-a u HNŽ-u i ZHŽ, pa uopće nije isključeno da u skorije vrijeme bude novih odlazaka iz HDZ-a BiH, ali i izbacivanja svih onih za koje lider procijeni da su postali nepouzdani.

Izvor: D. G./Dnevni list

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar