Zatvorene Igre u Parizu, sljedeća postaja je Los Angeles

Zatvorene Igre u Parizu, sljedeća postaja je Los Angeles

Na pariškom Stade da Franceu svečano su zatvorene 34. Olimpijske igre u Parizu na kojima je nastupilo više od 10.000 sportaša iz 206 zemalja, uključujući i reprezentaciju izbjeglica.

Svečanost je počela u Jardins des Tuileries, gdje se nalazi Olimpijski kotao, a Zaho de Sagazan i zbor Academie Haendel-Hendrix izveli bezvremenski klasik “Sous le ciel de Paris” slavne Edith Piaf. Pjesma je pratila gašenje olimpijskog kotla i odlazak plamena, u rukama osvajača četverostruke zlatne medalje, francuskog plivača Leona Marchanda prema Stade de Franceu gdje se nastavilo “slavlje”.

Za razliku od svečanosti otvaranja koja je prvi put u povijesti održana izvan stadiona, brodskim mimohodom ili mimoplovom duž rijeke Seine, punih šest kilometara i u nazočnosti oko 300.000 gledatelja, ceremonija zatvaranja održana je na stadionu Stade de France. Zastavu Bosne i Hercegovine na zatvaranju Olimpijade nosila je Lana Pudar, bh. plivačica koja je zauzela 12. mjesto u disciplini 200 metara leptir.

https://x.com/Paris2024/status/1822757845718151523

Nakon mini koncerta prisutnima se obratio Toni Estanguet, predsjednik Organizacionog odbora OI, te predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomas Bach.

“Ovo su bile senzacionalne Olimpijske igre od početka do kraja. Prve Olimpijske igre u potpunosti s reformama našeg olimpijskog programa – mlađe, urbanije, uključivije, održivije. Prve Olimpijske igre s potpunom ravnopravnošću spolova”, rekao je Bach.

Uslijedila je predaja olimpijske zastave narednom domaćinu Igara, američkom Los Angelesu, a ceremoniju je uveličao i holivudski glumac Tom Cruise koji je u “nemogućoj misiji” odnio olimpijsku zastavu u “grad anđela”. Naredne ljetne olimpijske igre bit će održane za četiri godine, a Los Angeles će treći put u povijesti ugostiti najbolje sportaše svijeta.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar