Zbog ugovora sa SKB Mostar, nova tužba protiv ZZO HNŽ

Zbog ugovora sa SKB Mostar, nova tužba protiv ZZO HNŽ

”Udruzi Futura odobren je pristup za 5 od 6 traženih ugovora sklopljenih između zdravstvenih ustanova i Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ, konkretno za 3 doma zdravlja i 2 bolnice”, navode za Bljesak.info iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije komentirajući navode spomenute udruge kako je novi ravnatelj ove ustanove, Andrej Čović, ”nastavio koračati stazama svog prethodnika kada je u pitanju kršenje Zakona o slobodi pristupa informacijama”.

Naime, zahtjevom za slobodan pristup informacijama udruga Futura je tražila dostavljanje ugovora o reguliranju međusobnih odnosa koje je Zavod zaključio sa domovima zdravlja Konjic, Mostar i Stari Grad Mostar, Sveučilišnom kliničkom bolnicom Mostar, Kantonalnom bolnicom ”Dr. Safet Mujić” Mostar i Općom bolnicom Konjic za 2024. godinu.

”Povjerljive informacije”

”Kako ugovori sadrže, pored ostalog, i povjerljive komercijalne informacije Zavod je, sukladno članku 7. stav 1. Zakona o slobodi pristupa informacijama u F BiH, pismeno obavijestio sve navedene ugovorne ustanove o pojedinostima zahtjeva Udruge Futura i zatražio da se izjasne predstavljaju li traženi podaci povjerljive informacije. Opća bolnica Konjic, Dom zdravlja Mostar, Kantonalna bolnica ”Dr. Safet Mujić” su dostavili odgovor kako traženu informaciju ne smatraju povjerljivim i kako ista može biti ustupljena.

Na dopis Zavoda nije se očitovao Dom zdravlja Stari Grad Mostar i Dom zdravlja Konjic pa je Zavod, sukladno članku 7. stavku 1. Zakona o slobodi pristupa informacijama, bio dužan tražene informacije priopćiti”, govore iz Zavoda. Na naš upit kako je moguće da ti ugovori budu, kako je naznačeno, povjerljive informacije, iz Zavoda govore kako ”tražitelj informacija nije tražio konkretnu informaciju/informacije iz ugovora već cijeli ugovor.”

‘Kako ugovori mogu sadržavati određene povjerljive komercijalne informacije koje su izuzete od priopćavanja, odnosno za koje treća strana traži izuzeće od priopćavanja bez obveze da to konkretno i navodi jer se radi o povjerljivoj informaciji, pa i navođenje te informacije predstavljalo bi njeno otkrivanje”, objašnjavaju. Poslovne tajne Od šest zdravstvenih institucija, SKB Mostar se izjasnio, kako je navela i Futura, da su ugovori poslovne tajne te iz tog razloga iz Zavoda nisu dali suglasnost.

”Točno je da se SKB izjasnio da ugovor koji ima zaključen sa Zavod sadrži povjerljive komercijalne informacije koje nije suglasan da budu ustupljene trećoj strani”, potvrdili su za Bljesak.info iz ZZO HNŽ.

Ova ustanova je primjenjujući članak 9. Zakona o slobodi pristupa informacijama provela test javnog interesa

”Kako Zavod ne posjeduje niti jednu informaciju ili materijalni dokaz koji upućuje na nepoštivanje zakonskih obveza, prijestupa, zlouporabe ovlasti ili nemara Sveučilišne kliničke bolnice Mostar u obavljanju povjerenih im poslova koji upućuju na izazivanje opasnosti po zdravlje ili neovlašteno korištenje ugovornih sredstava Zavod traženu informaciju nije ustupio trećoj zainteresiranoj strani, odnosno Zavod je uvažio argumente Sveučilišne kliničke bolnice Mostar”, navode u svom objašnjenju. Udruga Futura je zbog svega navedenog pokrenula tužbu protiv Zavoda.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing