Žestok noćni napad na Rusiju

Žestok noćni napad na Rusiju

Ukrajinske oružane snage su tijekom noći izvršile niz napada na ciljeve u Rusiji, ali i na okupiranom Krimu.

Nakon što su ruske vlasti priopćile kako prijeti masovni napad bespilotnim letjelicama na Lipecku oblast, uslijedile su detonacije eksplozivnih naprava na vojnom aerodromu, a pogođena je i energetska infrastruktura. Došlo je do prekida u opskrbi električnom energijom. U okrugu Lipeck uvedeno je izvanredno stanje kako bi se uklonile posljedice detonacija eksplozivnih naprava, a četiri naselja su evakuirana.

https://x.com/Maks_NAFO_FELLA/status/1821762764014026835

Izbio požar na vojnom aerodromu

“Lipeck je pretrpio masovni napad bespilotnih letjelica. Eksplozivne naprave detonirane su daleko od civilnih objekata. Kao posljedica pada bespilotne letjelice oštećen je objekt energetske infrastrukture. Postoji poremećaj u opskrbi električnom energijom”, naveo je guverner Lipecke oblasti Ihor Artamonov.

Ubrzo su se društvenim mrežama počeli širiti pozivi građanima da napuste Lipeck. Lokalno stanovništvo izvijestilo je o snažnim eksplozijama na vojnom aerodromu. Oko 2 sata po moskovskom vremenu, u gradu Lipecku i okrugu proglašen je crveni stupanj upozorenja. Ministarstvo za izvanredne situacije Lipecke oblasti potvrdilo je kako je izbio požar na vojnom aerodromu. Artamonov je nakon nekoliko sati objavio kako se ukida crveni stupanj upozorenja, ali da će žuta razina prijetnje ostati na snazi za cijelu Lipecku oblast.

Eksplozije i u Kurskoj oblasti

“Crvena razina prijetnje je ukinuta za grad Lipeck i okrug Lipeck. Hitne službe nastavljaju raditi na mjestu događaja. Javni prijevoz u gradu i okrugu bit će ponovno uspostavljen u bliskoj budućnosti. Zatvaranje cesta postupno se uklanja”, napisao je Artamonov na svom Telegram kanalu, najavivši kako ide posjetiti evakuirano stanovništvo.

Pozivi na društvenim mrežama da se evakuira cijeli grad bili su dio kampanje psihološkog rata Ukrajine, dodao je Artamonov. Ukrajinske vlasti nisu izvijestile o napadima na područje Lipecka. Snažne eksplozije i požari prijavljeni su i u gradu Rilsku u Kurskoj oblasti, potvrdili su Telegram kanali povezani s Rusijom. Društvenim mrežama proširile su i snimke iz Rilska koje navodno prikazuju uništenu kolonu ruskih vojnih vozila.

Ukrajinske snage su ranije ovog tjedna ušle u Kursku oblast, nakon čega su izbile borbe s ruskim vojnicima. Putin je upad opisao kao “provokaciju velikih razmjera” i ustvrdio da su ukrajinski vojnici izvodili napade na civilnu infrastrukturu.

Oštećene kuće u Belgorodskoj oblasti, pogođen i hangar

Mihail Razvožajev, guverner okupiranog Sevastopolja kojeg su imenovali Rusi, objavio je kako su ruske snage tijekom noćašnjeg napada na poluotok oborile protubrodsku raketu Neptun i uništile više pomorskih dronova. Proukrajinski Telegram kanal Krimski vjetar izvijestio je o pucnjavi i snažnoj eksploziji u okrugu Jevpatorija, kao i o radu ruske protuzračne obrane u području aerodroma Belbek.

Guverner Belgorodske oblasti kazao je kako je i njegova oblast bila izložena napadu bespilotnim letjelicama, uslijed čega je gorio hangar industrijskog poduzeća, a oštećene su i dvije kuće. Istaknuo je kako nije bilo žrtava u napadu te da hitne službe rade na terenu.

“Snage protuzračne obrane oborile su ukupno 29 bespilotnih letjelica iznad teritorija oblasti. U gradu Stari Oskol razbijeni su prozori te oštećeni krovovi, fasade i ograde na dvije privatne kuće. U gradu Novi Oskol, zapalio se hangar na području industrijskog poduzeća. Djelatnici Ministarstva za hitne situacije koji su stigli na mjesto događaja ugasili su požar”, kazao je Vjačeslav Gladkov.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar