ZIMSKO ODRŽAVANJE: Za kilometar regionalne ceste 2.444 KM, a lokalne 1.200 KM

ZIMSKO ODRŽAVANJE: Za kilometar regionalne ceste 2.444 KM, a lokalne 1.200 KM

Zimsko održavanje oko 327 kilometara regionalnih cesta u Hercegovačko-neretvanskoj županiji košta skoro 800 tisuća konvertibilnih maraka.

799.312,22 KM za 327 km

Naime, Uprava za ceste HNŽ-k na području HNŽ-K ima cca 327 km regionalnih cesta. U Planu i programu za 2022. godinu osigurana sredstva za radove zimskog održavanja su iznosila 799.312,22 KM za ukupnu cestovnu mrežu, rečeno je za Bljesak.info iz Ministarstva prometa i veza HNŽ-a. ”Kada se ta sredstva rasporede po kilometraži cesta tada se dobije da po 1 km regionalne ceste ta sredstva iznose cca 2.444 KM/km ceste za trajanje sezone zimskog održavanja”, poručili su.

Što podrazumijeva zimsko održavanje

Radovi na zimskom održavanju cesta podrazumijevaju: čišćenje snijega i leda sa kolnika, ulazno-izlazni traka, proširenja, sprječavanje klizavosti zbog poledice (posipanje mješavinom abrazivnog materijala i soli), obilježavanje širine kolnika, odnosno planuma, nabavka abrazivnog materijala i soli, deponiranje istog, uklanjanje vozila ostavljenih na kolniku koja onemogućavaju normalnu prohodnost i čišćenje, osiguranje odvodnje s kolnika za vrijeme otapanja snijega, redovito informiranje o stanju na održavanim cestama.

Za jedan kilometar gradskih ulica i lokalnih prometnica izdvaja 1200 KM

Inače, u Bosni i Hercegovini narednih dana se očekuje pretežno oblačno vrijeme sa snijegom i susnježicom i temperaturama koje će se spuštati i do minus sedam stupnjeva Celzijusa.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing