Zoran Galić ostaje na dužnosti, nije bilo kvoruma za razrješenje

Zoran Galić ostaje na dužnosti, nije bilo kvoruma za razrješenje

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na izvanrednoj telefonskoj sjednici nije imalo kvorum za rad i odlučivanje o zahtjevu za razrješenje zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu Zorana Galića na osobni zahtjev.

Galić je putem svoje pravne zastupnice Ivane Grizelj Ćorluka zatražio razrješenje s ove pozicije zbog toga što je, kako tvrdi, ostvario pravo na mirovinu. Inače, Galić je skoro mjesec dana nedostupan bh. policijskim i pravosudnim organima budući da je pod istragom Tužiteljstva BiH nakon što je otišao u Hrvatsku neposredno prije nego je trebao biti uhićen.

S druge strane, obrana tvrdi da je na bolovanju te da će se liječiti u Hrvatskoj i da nije pobjegao od uhićenja. Galić se tereti da je kao direktor Granične policije BiH zloupotrijebio položaj i primio dar te bio uvezan sa krijumčarima duhana. Kada je riječ o njegovom razrješenju, Vijeće ministara je trebalo o tome odlučiti, međutim, na sjednici 31. srpnja nije uvažen njegov zahtjev .

“Treba se ispoštovati procedura tako da Galić danas nije razriješen kako je to putem pravnog tima tražio”, naveo je tada Nešić

Naime, procedura koja se treba ispoštovati podrazumijeva traženje mišljenja Neovisnog odbora i Ministarstva sigurnosti BiH. U Vijeću ministara BiH naprije žele utvrditi je li Galić stekao uvjete za mirovinu pogotovo što ga potražuje Tužiteljstvo BiH zbog organizovanog kriminala.

Vijeće ministara BiH nije uvažilo Galićev zahtjev, nije odobreno njegovo razrješenje s funkcije u SIPA-i Ova tačka sa dnevnog reda povučena i u ponedjeljak. Još jedna sjednica nakon ove je prošla bez razrješenja budući da je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto povukla taj prijedlog na zahtjev Nešića, a kako je rečeno, zbog tehničkih razloga.

Međutim, razlog je zapravo zahtjev ministra odbrane BiH Zukana Heleza da Galić bude smijenjen, a na razriješen sa dužnosti. Kako N1 piše, ukoliko bi bio smijenjen to znači da ne bi imao pravo na otpremninu, odnosno, nikakve privilegije.

S druge strane, ako bi bio razriješen dužnosti onda bi imao te pogodnosti. Podsjetimo i to da se Galić nije odazvao ni na drugi poziv Tužiteljstva BiH koje je nedavno zatražilo raspisivanje potjernice za njim, a što je potrebno kako bi se on mogao izručiti iz Hrvatske u BiH.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar