ZVIZDIĆ: Dodik je pijun, njemu ćate iz Kremlja određuju kako će se ponašati

ZVIZDIĆ: Dodik je pijun, njemu ćate iz Kremlja određuju kako će se ponašati

U podcastu Oslobođenja dr. Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH i dopredsjednik NiP-a, govori o licemjerima u politici i integracijama naše zemlje.

Treba zaustaviti odlazak mladih iz BiH, a kako? Jedan od boljih primjera dao je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dr. Denis Zvizdić, koji je u kabinetu zaposlio dvostruku dobitnicu Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu. Kaže da joj je to bila jedina “štela”.

“To je jedan od načina na koji bismo mogli zaustaviti odlazak mladih ljudi. Drugi način bile bi​ euroatlantske integracije. Ukrajina i Moldavija su dobile zeleno svjetlo u pregovorima. Naša zemlja treba da ispunjava kriterije do mart”, kaže Zvizdić u podcastu “Direktno sa Vildanom Selimbegović”.

Crna lista

“Mislim da mi ne trebamo praviti neke komparacije sa Ukrajinom i Moldavijom. Iako moram reći da u ovome slučaju Evropska unija nije bila blagonaklona prema Bosni i Hercegovini. Čini mi se da uvijek postoji neko ako ili neki dodatni uvjet”, ističe dr. Zvizdić.

Prisustvovao je sastanku u Bruxellesu i kaže da bi volio da su građani BiH mogli da ga prate uživo, a da to bh. političari koji su bili na sastanku ne znaju.

“Tada bi građani vidjeli punu licemjernost političara, koji su tamo govorili na jedan način, a čim slete u BiH, probude se te nacionalističke radikalne metode, odbrana nekih imaginarnih država i naroda. Mogli ste tamo čuti samo divne riječi o BiH, bez ikakve naznake o bilo kakvim problemima, podjelama i secesiji. Višković je rekao da nema potrebe da normalnim korakom idemo prema Evropskoj uniji, nego da bismo trebali početi trčati”, govori dr. Zvizdić.

Osvrnuo se i na islamofobiju u Evropi, tačnije u, kako kaže, istočnoj Evropi – u kojoj i ne živi toliko veliki broj muslimana. Problem vidi u neodgovornim pojedincima koji, misleći da rade nešto u odbranu islama, ustvari nanose najveću štetu.

“Najrigidnije primjere antimuslimanskog šovinizma i islamofobije upravo imamo na Balkanu. Mnogo gore nego u Evropi. Ono što radi Dodik, ono što smo imali priliku čuti od Milanovića u nekim njegovim ispadima, to su ustvari možda najrigidniji primjeri antimuslimanskog šovinizma u čitavoj Evropi. I to je ono na što Dodik računa. On stalno govori muslimani, on nikada ne kaže Bošnjaci”, kaže dr. Zvizdić i dodaje kako mu je rekao da će oni njega od sada nazivati bosanskim pravoslavcem i bosanskim Srbinom, na šta se Dodik jako uvrijedio i kazao kako je to nedopustivo.

Dodik je dvostruki osvajač američke crne liste, a Europa se suzdržava od toga
“Tu Evropa zaista ne poštuje svoje principe i nedosljedna je. Razgovarao sam sa brojnim evropskim zvaničnicima i uvijek sam dobio isti odgovor – mora postojati konsenzus. Mislim da će na kraju biti kap koja će preliti čašu i morat će se reagovati kako bi se sačuvao mir u BiH i na zapadnom Balkanu”, poručuje dr. Zvizdić.

Državni sekretar SAD-a Antony Blinken je na osnovu ukaza američkog predsjednika donio odluku o proširenju dijela sankcija koje su u našoj zemlji dotakle dvije osobe, bivšeg direktora obavještajne službe Osmana Mehmedagića i suspendiranu državnu tužiteljicu Dianu Kajmaković.

“Oni koji slave ljude s crne liste… To je proslava gluposti. Posebno sam na neki način negativno iznenađen stavovima Izetbegovića (Bakir, lider SDA, op. a), koji sve češće ima antizapadnu i antiameričku retoriku koja je u suprotnosti sa interesima BiH i njenih građana. Crna lista ne podrazumijeva samo zabranu putovanja u Ameriku. Saznali smo da ne može biti plasiran novac Evropske investicijske banke preko bilo koje osobe koja je na crnoj listi ili je funkcionalno povezana sa osobom sa crne liste. To je široki spektar. Kada govorimo o američkom ambasadoru, identičnu retoriku imaju Milorad Dodik i Bakir Izetbegović. Identično ružne rečenice izgovore i Izetbegović i Dodik. To je potpuno neobjašnjivo. Ne znam šta se dešava i da li je došlo do promjene politike SDA ili je to i dalje samo jedna potpuno besmislena odbrana pojedinaca koji su nanijeli najveću štetu i njemu i SDA, koja nije poželjan koalicioni partner u BiH”, ističe dr. Zvizdić, naglašavajući iznimnu agilnost ambasadora Michaela Murphyja i podsjećajući da su SAD najvažniji partner i prijatelj BiH.

Kraj godine je pred nama, a trojka je donijela neke rezultate

“Trojka je na političku scenu donijela princip saradnje koji ranije nismo imali priliku gledati. Okupiti se kao trojka je jedna vrsta uspjeha, ali ostati zajedno u ovim turbulentnim vremenima i imajući u vidu brojne udare, različite ideologije stranaka, to ipak znači neku vrstu napretka. Ako bismo uporedili ovaj jednogodišnji mandat trojke u odnosu na mandat prethodnog Vijeća ministara, treba biti do kraja pošten i reći da je ovaj mandat bolji, kvalitetniji i konstruktivniji. Moja zamjerka je da se na nivou FBiH stvari moraju raditi brže”, jasan je dr. Zvizdić.

Prije nekoliko dana novinarka televizije ATV, koja je na crnoj listi, uspjela je postaviti pitanje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, koji je odgovorio da dijeli stavove novinarke i rukovodstva RS-a o stanju u BiH.

“U RS-u ima ljudi koji na normalan način promišljaju sadašnjost i budućnost BiH, Dodik je samo proksi ruskih interesa u BiH. On je ustvari pijun koji se mora ponašati onako kako mu se iz Kremlja preko nekoga ćate direktno naredi. Morali bismo vidjeti s čim se to tačno slaže predsjednik Rusije? Da li Putin podržava njegovu secesionističku politiku? Da li podržava promjenu granica na zapadnom Balkanu? Da li podržava Dodikovu ideju o novom srpskom svijetu ili novoj velikoj Srbiji, sastavljenoj od RS-a, dijela Makedonije”, pita dr. Zvizdić i kaže da je put naše zemlje – put prema NATO-u primarno, a onda i prema Evropskoj uniji.

Narušeni odnosi

Prije dva dana su održani izbori u Srbiji, a iznenađenja nije bilo.

“Među opozicijom nisam primijetio neke progresivne ideje koje bi mogle privući veliki broj glasača. Ne mislim da će doći do značajne promjene niti u politici Srbije, niti u njenoj influenci na politiku zapadnog Balkana. Primjećujemo i posljednju izjavu Dodika da Vučić nije bio za njega na posljednjim izborima, što je bilo interesantno. To smo svi znali, ali prvi put je sam Dodik to javno rekao. Mislim da je već došlo do ozbiljnog mimoilaženja. Ti odnosi su strukturno narušeni. Vučić i zvanična politika Srbije će biti u potrazi za nekim novim političkim snagama u RS-u. Dodik je postao opterećenje i Vučiću sa preradikalnim stavovima i njegovim nastojanjem da on bude “prvi Srbin zapadnog Balkana”. On nije investicija u koju se isplati ulagati bilo kome”, istaknuo je Zvizdić.

Izvor: Oslobođenje

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar