​BiH među vodećim po broju plaćenih neradnih dana godišnje

​BiH među vodećim po broju plaćenih neradnih dana godišnje

Nacionalni praznik, ili legalni praznik je specijalan dan koji postoji u svakoj zemlji ili autonomnoj pokrajini. Taj dan, ili dani su obično neradni, ali su plaćeni – dok radnici koji na te dane moraju otići na svoja radna mjesta budu isplaćeni duplom dnevnicom.

Svaki nacionalni, odnosno državni praznik je datumski fiksiran svake godine, a to pravilo vrijedi za cijelu Europu, osim Veliku Britaniju.

Naime, u ovoj zemlji svaki radnik ima pravo na 28 dana plaćenog odsustva s posla, što tehnički znači da Britanci imaju najviše plaćenog odsustva u Europi, a isto pravilov vrijedi i za Estoniju.

Međutim, plaćeno odsustvo u tim zemljama se plaća minimalncem.

Na web portalu JakubMarian.com, koji je specijaliziran za interesantne grafičke analize u Europi, objavljen je teoretski maksium plaćenih neradnih dana za svaku zemlju u Europi pojedinačno.

Realan broj plaćenih, neradnih dana u godini varira u zavisnosti od broja dana koji padaju na vikend. Ako je nedjelja praznik, neradni dan se prenosi na jedan od dana naredne radnog tjedna.

Većina neradnih dana za svaku zemlju Europe ovisi o broju vjerskih praznika, te samog utjecaja religije na svaku zemlju pojedinačno.

Ono što je interesantno na prvi pogled, Bosna i Hercegovina se nalazi među liderima u Europi kada je broj neradnih dana u pitanju. Broj varira između 10 i 15 neradnih dana godišnje. U samom vrhu je i Švicarska koja ima između 9 i 16 dana godišnje, u ovisnosti od toga da li praznik pada vikend.

Osim BiH i Švicarske, u vrhu je i Bugarska, koja dijeli broj neradnih plaćenih dana sa Švicarcima, od 12 do 16.

Od zemalja regiona, Slovenija ih ima 13, kao i Hrvatska, Srbija ima između 10 i 13, Crna Gora i Albanija su na 14 plaćenih neradnih dana godišnje, prenosi N1.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar