106 godišnjica najpoznatijeg potonuća ikada: Sve što niste znali o Titanicu

106 godišnjica najpoznatijeg potonuća ikada: Sve što niste znali o Titanicu

Najpoznatije potonuće broda u povijesti čovječanstva dogodilo se u noći s 14. na 15. travanj 1912. godine. O velikoj tragediji snimljeni su brojni filmovi, napisane knjige i priređene izložbe, no i dan danas postoje detalji koji iznenađuju.

1. Proračun holivudskog filmskog spektakla Titanic s Leonardom DiCaprijem i Kate Winslet u glavnim ulogama bio je veći od proračuna za izgradnju stvarnog broda.

2. Od četiri grandiozna dimnjaka na Titanicu radila su samo tri – četvrti je doslovce postavljen samo za ukras. Dizajneri su, naime, smatrali da brod izgleda impresivnije s četiri dimnjaka.

3. Ledenjak koji je potopio Titanic započeo je svoje putovanje otprilike tisuću godina prije Krista. Ujedno, Titanik je jedini prekooceanski brod koji je potopljen kao rezultat sudara s ledenjakom.

4. Jedini Japanac koji je preživio potonuće Titanica proglašen je kukavicom nakon što se vrtio u domovinu, jer nije časno umro zajedno s drugim putnicima broda.

5. Glavni pekar broda Charles John Joughin preživio je plutanje u ledenoj vodi zahvaljujući većoj količini alkohola kojeg je pio tijekom potonuća i koja ga je ‘grijala’ do pojave spašavatelja.

6. Tragedija je mogla biti izbjegnuta da je ledenjak primijećen i prijavljen kapetanu samo 30 sekundi ranije nego što uistinu jest bio slučaj.

7. Na brodu su svakog dana izlazile novine “The Atlantic Daily Bulletin” koje su uključivale vijesti, oglase, cijene dionica, tračeve iz visokog društva, rezultate konjskih utrka, kao i dnevni jelovnik.

8. Samo su dvije kabine u prvoj klasi imale svoju kupaonicu, dok je sedamstotinjak putnika u trećoj klasi moralo dijeliti dvije kade za osobnu higijenu.

9. Nasljednik američkog čokoladnog carstva Milton Hershey imao je karte za Titanic, ali je odgodio put zbog poslovnog sastanka.

10. Sjećate se one scene u filmu Titanic gdje orkestar svira dok brod tone? To se stvarno dogodilo! Glazbenici su svirali još dva sata nakon što je brod udario o ledenjak.

(Izvor: Dnevnik.hr)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar