14 godina od napada na New York i Washington

14 godina od napada na New York i Washington

Širom SAD obilježava se četrnaesta godišnjica od terorističkih napada na New York i Washington 11. rujna 2001. godine, kada je u napadima otetim putničkim zrakoplovima poginulo skoro 3.000 ljudi. U Pennsylvaniji je danas tim povodom otvoren memorijalni centar posvećen žrtavama pada putničkog zrakoplova "United airlinesa" na letu 93, jednog od četiri oteta zrakoplova.

Ovaj zrakoplov jedini nije stigao do cilja. Istragom je utvrđeno da mu je meta bio Capitol hill u Washingtonu. Dva zrakoplova obrušena su na tornjeve Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku, a jedan je pao na zgradu Pentagona, u glavnom gradu SAD.

Predsjednik SAD Barack Obama obilježit će 14. godišnjicu napada posjetom vojnoj bazi "Fort Meade" i razgovarati sa vojnicima stacioniranim u ovom objektu, priopćila je Bijela kuća.

Direktori federalnog istražnog biroa (FBI), Centralne obavještajne agencije (CIA) i Nacionalne službe bezbjednosti (NSA) priopćili su da ne postoje konkretne niti kredibilne prijetnje Americi u vezi sa 14. godišnjicom od terorističkih napada.
Direktor CIA-e John Brenan rekao je da je suradnja američkih obavještajnih agencija značajno proširena, reformirana i reorganizirana pod uticajam napada od prije 14 godina.

"U poređenju sa situacijom od prije 14 godina, taj obavještajni rad je napredovao svjetlosnim godinama. SAD su danas mnogo nepovoljnije okruženje za djelovanje terorista, zahvaljujući jačanju obrane", rekao je Brenan i dodao da je to i rezultat bolje suradnje s međunarodnim partnerima.
bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar