1,56 milijardi zaštitnih maski završilo u oceanima

1,56 milijardi zaštitnih maski završilo u oceanima

Tijekom 2020. godine proizvedeno je oko 50 milijardi komada zaštitnih maski za lice, a procjenjuje se da je 1,56 milijardi komada završilo u oceanima, pokazuju podaci grupe “OceansAsia”. U izvještaju su navedeni zastrašujući podaci o zagađenju oceana tijekom pandemije, a s obzirom na količinu maski koja je završila u njima, to je veliki problem.

Procjenjuje se da je za raspad plastične maske potrebno čak 450 godina. Zabrinjavajuće brojke U izvještaju se navodi i da će oko tri posto od 52 milijarde proizvedenih maski završiti u našim vodama. To su zabrinjavajuće brojke jer plastični otpad godišnje usmrti oko 100.000 morskih sisara i kornjača, više od milijun morskih ptica i mnogo više ribe, beskičmenjaka i drugih morskih bića. Plastični otpad ne utiče samo na morski život, nego i na obalne zajednice, ribolov i ekonomiju. Plastični otpad je drastično povećan tijekom prošle godine zbog pandemije koronavirusa s obzirom na obavezu korištenja zaštitnih maski i rukavica, a to će se negativno odraziti na prirodu. Uginuo pingvin – Jednokratne maske su napravljene od različite vrste plastike i teško se recikliraju zbog svog sastava, rizika od kontaminacije i infekcije.

Ove maske završavaju u oceanima kada se odbace i kada sistem upravljanja otpadom nije adekvatan, kada je preopterećen i ako uopće postoji – navodi se u izvještaju. Otpad nanosi štetu oceanima i životinjama, a primjer je uginuli pingvin pronađen na plaži. U njegovom želucu je bila maska. Autori izvještaja navode da postoje rješenja koja će minimalizirati utjecaj plastičnog otpada. Među njima su maske koje se više puta mogu koristiti i koje su napravljene od materijala pogodnog za reciklažu. U svakom slučaju je potrebno odlagati maske i rukavice na adekvatan način. Također, važno je izbjegavati plastična pakovanja i odabrati ekološki prihvatljive alternative.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar