17. Hodočašće na grob svećenika mučenika fra Stjepana Barišića

U subotu, 18. srpnja, u župi svetoga Ivana Krstitelja Uzdol, točnije u mjestu Donja Vast odnosno na lokalitetu Purićevina, gdje se nalazi grob svećenika-mučenika fra Stjepana Barišića, organizirano je sedamnaesto hodočašće, priopćeno je na web portalu uzdolske  župe.
Euharistijsko slavlje u 11 sati uz koncelebraciju šest svećenika predvodio je i pod njim propovijedao mons. prof. dr. Pavo Jurišić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu i kanonik Stolnog kaptola vrhbosanskog.
Riječi dobrodošlice, pozdrava, obavijesti i zahvale izrekao je mjesni župnik vlč. Miljenko Džalto. 
Hodočasnici su prije i poslije zavjetne Mise, u molitvama obilazili grob fra Stjepana, a svi koji su željeli, mogli su pristupiti sakramentu Pomirenja. 
Tijekom Službe Riječi, tekst prigodnog čitanja i psalma pročitao je Marinko Rumbočić, vjeroučitelj.
Nakon što je vlč. Ljubo Zelenika navijestio tekst Matejeva evanđelja nazočnima se obratio predvoditelj euharistijskog slavlja.
U prvom dijelu prigodne i nadahnute propovijedi mons. Pavo između ostaloga izrekao misli vezane za svjetiljku koja će od danas trajno ostati u župi Uzdol, a koju je prošle godine biskupu Tomi Vukšiću uručio papa Franjo s namjerom da bude isticana u znak sjećanja i nade na ratom nastradalim mjestima. Nakon što je iznio pojedine biografske podatke svećenika-mučenika fra Stjepana Barišića, mons. Pavo u završnom dijelu propovijedi rekao je slijedeće: „Nema vjere koja se bazira samo na prigodama, a ni ljubavi koja gori samo kao žižak. Vjera traži čitavoga čovjeka, a ljubav koja plane mora gorjeti punim žarom. Kada smo pozani i prozvani da stanemo uz ono što nam istinito i sveto, onda nema druge nego reći „da“, tamo gdje se traži priznavanje, i „ne“, gdje se traži od nas da radimo protiv Boga, vjere, Crkve i svoje savjesti. Dakle, tu nema nečega između! Fra Stjepan Barišić to je znao i prinio žrtvu svoga tijela, zalivši komadić zemlje svojom krvlju, ali i udijelivši svoj blagoslov čitavoj zemlji“.
Misno slavlje svojim pjevanjem animirao je dio članova mješovitog zbora župe Uzdol koji upravo nosi naziv po fra Stjepanu Barišiću.
Osim mons. Pave i vlč. Miljenka u koncelebraciji sv. Mise sudjelovali su još i fra Mato Topić, dekan ramskog dekanata i župnik župe Gračac; vlč. Ivan Butum vikar u župi Prozor; vlč. Ivan Karača, vikar u župi Lug-Brankovići, vlč. Branko Jurić, tajnik Vrhbosanskog nadbiskupa Vinka kardinala Puljića i ovogodišnji prozorski mladomisnik Ljubo Zelenika koji ima obiteljske korijene u župi Uzdol.
 
Tekst i foto: Marinko Rumbočić

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar