2021. posljednji ćemo put pomicati kazaljke na satu

2021. posljednji ćemo put pomicati kazaljke na satu

Članice Europske unije koje žele zadržati ljetno računanje vremena zadnji put će sat pomaknuti posljednje nedjelje u ožujku 2021. Države koje žele zadržati standardno (zimsko) računanje, zadnji put će prilagoditi sat posljednje nedjelje u listopadu 2021. Odlučio je tako Europski parlament s 410 glasova za, 192 protiv te 51 suzdržanim.

Europarlamentarci su podržali prijedlog Komisije o ukidanju sezonskog pomicanja sata, ali su glasovali za odgodu primjene: od 2021. umjesto 2019.

Zastupnici također žele koordinaciju EU članica i Komisije kako primjena ljetnog računanja vremena u nekim državama, te zimskog u drugim, ne bi narušila funkcioniranje zajedničkog tržišta.

Zaključi li Komisija kako predviđene promjene u računanju vremena mogu značajno i trajno ugroziti funkcioniranje jedinstvenog tržišta, može pripremiti prijedlog o odgodi primjene direktive o ukidanju pomicanja sata za maksimalno 12 mjeseci, navodi se u prihvaćenom tekstu.

Prihvaćeni tekst je stajalište EP-a za pregovore s EU ministrima o konačnoj verziji pravila.

Odgovarajući na građansku inicijativu iz veljače 2018., Europski parlament pozvao je Komisiju neka načini procjenu direktive o ljetnom računanju vremena, te prema potrebi, donese prijedlog o njezinoj izmjeni.

Nakon Komisijske  procjene, koja je prikupila 4.6 milijuna odgovora od kojih su 84% pozivali na promjenu odluke o pomicanju sata, Komisija je predstavila prijedlog o kojem sada konačni dogovor trebaju postići Europski parlament i EU ministri.

EU je prvi put primijenila jedinstveni ljetni režim 1980., kako bi se zajamčio ujednačeni pristup pomicanju sata na zajedničkom tržištu. Do tada su nacionalne prakse i režimi bili različiti. Postojeća direktiva o ljetnom računanju vremena EU članicama nalaže pomicanje sata posljednje nedjelje u ožujku i ponovno vraćanje na standardno vrijeme posljednje nedjelje u listopadu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar