3,8 posto više nezaposlenih nego prošle godine

3,8 posto više nezaposlenih nego prošle godine

Mjesta za optimizam kada je riječ o novom zapošljavanju u Hercegovačko-neretvanskoj županiji još uvijek nema. Broj nezaposlenih raste iz mjeseca u mjesec. Potvrđuju to podaci Službe za zapošljavanje HNŽ-a, prema kojima je koncem mjeseca studenog protekle godine evidentirano 17.224 nezaposlenih osoba u Mostaru, dok županija broji 34.325 nezaposlenih. Da problem nezaposlenih osoba u HNŽ-u svoj danak uzima već desetljećima potvrđuje sama činjenica da je nezaposlenih osoba u dobi do 30 godina, na Službi evidentirano 11.076, dok u ukupnom broju na posao do jedne godine dana čeka njih

7.366. Već preko devet godina za poslom traga 7.728 osoba, a svaka četvrta osoba na evidenciji je stara preko 50 godina, što čini brojku od 8.506. Ukupno 13.628 građana s područja naše županije još uvijek čeka na prvo zaposlenje, pa su tako već godinama u nadi da će im se netko nekada obratiti s ponudom za zaposlenje.

Povećana stopa nezaposlenosti

Kada se usporedi broj nezaposlenih u istom mjesecu 2014. godine, povećan je za 3, 8 posto, dok je u odnosu na prethodni mjesec povećan za 0,6 posto.

Na Službi za zapošljavanje je u mjesecu studenom izbrisana sa evidencije 551 osoba zbog zaposlenja, dok se od ukupnog broja novoprijavljenih koje čini brojka od 988, njih 677 javilo na Službu zbog prestanka radnog odnosa.

Na evidenciji je registrirano 5.179 razvojačenih branitelja, kao i 968 članova obitelji poginulih i nestalih branitelja. Broj razvojačenih branitelja je za 0,2 posto veći nego u mjesecu listopadu. U ukupnom broju nezaposlenih osoba koncem studenog nalazi se i 309 ratnih vojnih invalida, 325 osoba sa faktorom otežanog zapošljavanja, kao i 489 ostalih invalida.

Zdravstvena zaštita

Na području HNŽ-a je koncem studenoga zdravstvenu zaštitu putem koristilo 26.477 nezaposlenih osoba, što znači da na svake četiri osobe evidentirane kod Službe za zapošljavanje tri su istodobno i korisnici zdravstvene zaštite.

Koncem mjeseca evidentirano je i 1.058 korisnika novčane naknade što je u odnosu na prošli mjesec više za 10,4 posto.

S.Š

dnevni-list.ba

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar