5 spasonosnih trikova za siguran hod po ledu

5 spasonosnih trikova za siguran hod po ledu

Ozljede od pada na ledu mogu uključivati sve – od bolova u leđima, raznih lomova, do potresa mozga, a posljedice pada posebno su opasne za starije osobe koje imaju krhkije kosti. 

Kako biste svladali vještinu hodanja po ledu i izbjegli ozbiljne posljedice najbolje je pridržavati se nekih pravila:

1. Oslobodite ruke
Dok hodate svakako ne bi trebali držati ruke u džepovima, a niti se dodatno opteretiti i nositi vrećice. Na taj način se, ukoliko padnete, nećete moći dočekati na ruke. 

2. Hodajte malo šire
Kako biste bili stabilniji svakako je poželjno hodati malo šire. 'Širi hod je stabilniji, a ukoliko imate i neko dodatno pomagalo poput štapa ili kišobrana smanjili ste mogućnost pada', savjetuje Andreja Jasić Kantoci, fizioterapeutkinja u poliklinici Arithera.

3. Probajte trik s izrezanim čarapama
Za pažljivi i laganiji hod fizioterapeutkinja Jasić Kantoci savjetuje i jedan vrlo praktičan trik. 'Malo grubljim čarapama odrežite prste i navucite ih na cipelu. Na taj način se prilikom hoda prednji dio fiksira na podlogu i sprečavate pad', savjetuje Jasić Kantoci, dodajući kako obično stariji ljudi pribjegavaju ovom lukavom triku. 

Ovaj trik mogu koristiti i mlađi posebno ako idu u večernji izlazak. Traka od crne čarape preko čizmica neće biti jako vidljiva, a ovim brzim i jeftinim trikom zaštitit ćete se od nezgodnog pada.

4. Hodajte nagnuti prema naprijed
Kako biste se dodatno zaštitili od pada, prilikom hodanja, bilo bi dobro tijelo malo nagnuti naprijed. To je hod koji sliči hodu pingvina, prilikom kojeg sila gravitacije prolazi kroz prednju nogu i na taj smo način spretniji na ledu.

5. Izbjegavajte sportsku obuću i onu ravnih potplata 
Prilikom izlaska na led svakako trebate imati na umu da sportska obuća i čizme ravnih potplata nisu idealan izbor. Grublji potplati i zimske čizme uz primjenu naših savjeta, mogli bi vam olakšati balansiranje po skliskom asfaltu.
zadovoljna.dnevnik.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar