500 radnika Aluminija stiže na ‘biro’

500 radnika Aluminija stiže na ‘biro’

Do kraja tjedna na evidenciju županijske Službe za zapošljavanje biti će prijavljeno 500-tinjak radnika Aluminija.

Već od jutros radnici Aluminija pristižu u Službu za zapošljavanje, potvrđeno je za Hercegovina.info iz mostarske podružnice Službe za zapošljavanje. Istaknuto je da je dolazilo desetak radnika, no da se čeka odjava iz porezne, bez čega se ne mogu prijaviti na Službu za zapošljavanje.

Djelatnici Aluminija koji su od jutros pristizali upoznati su što moraju činiti, kako bi znali i ostali radnici, kojih se do kraja tjedna očekuje 400-500. Precizan broj nije poznat, jer svi nisu iz HNŽ-a. Kada su u pitanju načini prestanka radnog odnosa, tu će biti više verzija. Sporazumno su radni odnos s poslodavcem prekinuli oni koji će dobiti otpremnine, a biti će i drugih načina otkaza, a što u konačnici uvjetuje i prava koja će prijavljeni ostvarivati.

Podsjetimo, 10 srpnja ugašena je proizvodnja u mostarskom Aluminiju, kada je na ulici ostalo više od 900 radnika.  S njihovim dolaskom na evidenciju Službe za zapošljavanje uvelike će se mijenjati i broj nezaposlenih u HNŽ-u. Već u srpnju u Hercegovačko-neretvanskoj županiji na evidenciju Službe za zapošljavanje prijavilo se čak 1.568 osoba, što je dvostruko više u odnosu na mjesec ranije.

Od ukupnog broja novoprijavljenih osoba njih 1.157 su se javile na evidenciju zbog prestanka radnog odnosa. Nezaposlenost je u HNŽ-u mjesecima padala, a izvjesno je da će sada mjesecima rasti.

Među radnicima Aluminija koji će se ovaj tjedan prijaviti na Službu za zapošljavanje je i Romeo Biokšić, predsjednik sindikata. Upitan kako sve ovo pada radnicima Biokšić kaže – jako teško.

“Ne možemo vjerovati da nam se to događa. Međutim, moramo reći sami sebi da je Aluminij iza nas i krenuti dalje”, ispričao je Biokšić za Hercegovina.info.

500-tinjak radnika Aluminija ima rješenje da je tehnološki višak, manja brojka je sporazumno napustila posao, a izvjesno i državu, dok su ostalima ponuđeni novi ugovori, pojasnio je on.

Zahvalio se i medijima koji su s posebnom osjetljivosti pratili sudbinu radnika, kazavši da će im se i javno zahvaliti.

/Izvor: hercegovina.info – K.Perić/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar