650 godina Prozora

650 godina Prozora

Općina Prozor – Rama je domaćin i organizator znanstveno-stručnoga skupa Bosanski ban Tvrtko “pod Prozorom u Rami”.

U povodu 650. godina od prvog spomena Prozora u Rami pozvali smo znanstvenike, povjesničare, teologe i druge stručne ljude kako bi analizirali Povelju koju je ban Tvrtko I. Kotromanić 11. kolovoza 1366., “pod Prozorom u Rami”, izdao svome vojvodi Vukcu Hrvatiniću za vjernu službu i uspješno ratovanje.

Želja nam je znanstvenim i stručnim radovima osvijetliti srednjovjekovnu Bosnu, Ramu i plemićki grad Prozor, vrijeme vladanja bana i kralja Tvrtka, krstjane i Crkvu bosansku, ramske stećke, grb Rame, zatim vinogradarstvo, kao i veze Rame s nekim dalmatinskim gradovima, posebno Zadrom i Trogirom, zatim Ramu u vremenima turske i austrijske vladavine, vrijeme Kandijskoga rata, u promjenama režimâ, u procesu islamizacije, raznih migracija i administrativnih pribrajanja i prisvajanja sve do danas.

Obilježiti 650. obljetnicu prvog spominjanja imena svoga grada je značajno i treba nas sve ispuniti ponosom. Pokažimo svi zajedno zadovoljstvo i radost zbog održavanja skupa. Budimo uz znanstvenike i stručne autore koji će nam svojim radovima približiti cijeli jedan nepravedno zanemareni period. Naučimo nešto što do sada nismo znali.

Pozivam sve sugrađane, sve žitelje Prozora – Rame, da pratimo izlaganja na znanstveno – stručnom skupu koji će se održati u četvrtak, 11.08.2016. godine, u kino dvorani u Prozoru sa početkom u 09.00 sati.

Načelnik, dr. Jozo Ivančević

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar