7 najgorih navika koje radimo nakon jela

7 najgorih navika koje radimo nakon jela

Jedna od najtežih stvari svakom čovjeku je promijeniti navike. Želimo li paziti na svoje zdravlje i liniju trebali bi poslušati savijete stručnjaka koji su sastavili listu od 7 stvari koje nikako ne bi trebali napraviti nakon jela.

Doznajte kojih

1. Pušenje nakon jela
Stručnjaci upozoravaju kako je ova navika puno štetnija nego što se misli jer samo jedna cigareta nakon jela ima učinak kao da ste ih zapalili 10. Sustav probave djeluje na cijeli organizam, a na kisik u krvi veže se i nikotin.

2. Voće nakon jela
Voće se jako brzo probavlja, a konzumiramo li ga odmah nakon obroka ono se toliko dugo zadržava u želucu da počinje truliti te oslobađa plinove, odnosno otrove koji između ostalog potiču stvaranje plinova i probavne smetnje. Dakle voće se jede na prazan želudac ili dva sata prije i poslije jela.

3. Čaj nakon jela
Iako ovu naviku upražnjava sve više ljudi ona nije dobra. Tein kao glavni sastojak čaja veže se za željezo i otežava njegovu probavu što može biti vrlo loše za anemične osobe koje bi ga trebale piti najmanje sat vremena nakon jela.

4. Plivanje nakon jela
U ovom slučaju naše su bake i mame bile u pravu, a stručnjaci upozoravaju kako to vrijedi i za tuširanje. Voda potiče i pojačava prokrvljenost u cijelom tijelu koja joj je potrebna, no nakon obroka krv odlazi u želudac gdje se odvija probava, a ne na mjesta poput ruku i nogu gdje bi nakon takvih naglih promjena temperature trebala biti.

5. Opuštanje remena nakon jela
Ovo je navika koju svi radimo, no upravo opuštanje remena nakon što smo se dobro najeli može dovesti do zastoja u probavi. No postoji još jedan razlog koji dovodi do debljanja jer na taj način oslobađate mjesta u želucu te ćete pojesti puno više.

6. Aktivnost nakon jela
Iako svi misle kako je fizička aktivnost nakon obroka dobra, istina je ipak malo drugačija. Naime takav čin ometa probavni sustav koji apsorbira hranjive tvari iz unesene hrane. Preporučljiva je vrlo lagana i ugodna šetnja, a jače napore trebalo bi odgoditi barem za dva sata.

7. Spavanje nakon jela
Još jedna stara izreka koja se pokazala točnom. Ležeći položaj nikako nije prirodan, a samim time niti dobar za probavu pa želučani sokovi ne mogu obaviti svoj posao kako treba. Ova navika može dovesti do želučanih problema, a ne pomaže niti u borbi protiv neželjenih kilograma.
zadovoljna.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar