Abazov DNK pronađen na okviru za municiju jedne od pušaka korištenih tokom terorističkih napada u Parizu

Abazov DNK pronađen na okviru za municiju jedne od pušaka korištenih tokom terorističkih napada u Parizu

Abaz je u BiH prethodno bio uhićen u više policijskih akcija zbog organiziranog kriminala u vezi sa međunarodnim švercom oružja, ali i droge. Sud BiH ga je 2011. godine osudio na dvije i po godine zatvora zbog krijumčarenja droge, oružja i vojne opreme

Njemačka policija uhitila je državljanina Bosne i Hercegovine u vezi sa velikim terorističkim napadima iz Pariza 2015. godine. Muškarac se nalazi na europskoj potjernici po nalogu Belgije, a kako saznajemo radi se o Adisu Abazu iz Zenice, koji je još od ranije poznat po kriminalnom dosjeu.

Uhićen kod Lajpciga

Specijalne jedinice kriminalističke policije privele su 39-godišnjeg državljanina BiH još prošlog četvrtka u Bad-Direnbergu nadomak Leipziga. Kratku vijest o tome je tek jučer  prenijela njemačka novinska agencija dpa.

Navodi se da je građanin Bosne i Hercegovine na europskoj potjernici po nalogu Belgije, a zbog mogućih veza s terorističkim napadom u Parizu iz 2015. godine. On se za sada nalazi u ekstradicijskom pritvoru, ali nije poznato hoće li će i kada biti izručen Belgiji.

U studenom 2015. su teroristi Islamske države u Parizu usmrtili 130 ljudi u nizu bombaških napada i masakara, od kojih je najpoznatiji bio onaj u koncertnoj dvorani Bataklan.

Njemačkim organima reda je osumnjičeni zapao za oko zbog neovlašćenog držanja oružja u jednom drugom slučaju. Pri upadu policije nije pronađeno oružje ili drugi zabranjeni materijali, priopćilo je Tužiteljstvo u Drezdenu.

Preprodavali drogu

Prethodno je u BiH bio uhićen u više policijskih akcija zbog organiziranog kriminala u vezi s međunarodnim švercom oružja, ali i droge. Sud BiH ga je 2011. godine osudio na dvije i pol godine zatvora zbog krijumčarenja droge, oružja i vojne opreme.

Sud BiH je u ožujku ove godine potvrdio optužnicu kojom ga tereti da je formirao i postupao kao pripadnik grupe za organizirani kriminal, a da su Deni Stanišić, Admir Mahmutagić, Almir Mrkonjić i Sumedin Topčagić postupali kao pripadnici te grupe koja je neovlašteno, radi sticanja imovinske koristi, vršila međunarodnu prodaju i prijenos opojnih droga.

Optuženi su, prema optužnici, nudili na prodaju i radi dalje prodaje kupovali, držali, prevozili, prenosili i posredovali u međunardnoj prodaji opojnih droga, slali, isporučivali i na drugi način stavljali u međunarodni promet supstance i preparate koje su propisom proglašene opojnim drogama.

Abaz je, inače, uhićen i u siječnju prošle godine zbog krijumčarenja oružja iz BiH prema Sloveniji, te dalje prema zemljama EU-a. Abazu je tada određen pritvor, ali je brzo ukinut te su mu određene mjere zabrane. Uhitili  su ga pripadnici Federalne uprave policije, kada su obavljeni pretresi na području Srednjobosanske i Zeničko-dobojske županije.

Policija pronašla i automatske puške

Uhićenje je uslijedilo nakon što je 20-ak dana ranije, na području Slovenije, policija otkrila i zaplijenila vozilo bh. registarskih oznaka, specijalno prepravljeno za krijumčarenje robe, u kojem je otkriveno oko 20 automatskih pušaka.

Podsjetimo, više od 90 bh. državljana u Siriji čekaju odluku o repatrijaciji u Bosnu i Hercegovinu. Osim muškaraca koji se nalaze u nekoliko zatvora i žena smještenih u dva kampa pod kurdskom kontrolom, tamo je trenutno, najviše djece. Svi su, ranije, boravili na teritoriji takozvane Islamske države.

 

Abazov DNK na oružju iz Pariza, Grbeša povezan s napadom na Bruxelles

Adis Abaz u studenom prošle godine pobjegao je iz BiH u Njemačku. Njegov DNK pronađen je na oružju kojim je izvršen teroristički napad u Parizu. U BiH je osuđivan zbog trgovine drogom i oružjem. Surađivao je i s hrvatskim državljaninom Nicolasom Grbešom kojeg je BiH u prosincu 2018. godine isporučila Belgiji. Grbeša imao direktne veze s Ibrahimom al Bakravijem, jednim od ISIL-ovih bombaša koji su u ožujku 2016. godine napali briselski aerodrom.

Adis Abaz iz Zenice i hrvatski državljanin Nicolas Grbeša osobe su koje se dovode u vezu s terorističkim napadima u Parizu i Bruxellesu, 2015. i 2016. godine. Prema dokumentaciji koja je u posjedu portala Žurnal, belgijsko pravosuđe tragalo je za Abazom i Grbešom dvije godine. Početkom veljače ove godine, putem Interpola od bh. policijskih agencija su zatražene sve raspoložive informacije o Abazu i Grbeši.

Obojica, prema dokumentaciji koju je belgijsko pravosuđe dostavilo BiH, imaju dobre veze s kriminalcima u Belgiji i Nizozemskoj, a bavili su se i prodajom oružja. Upravo je Abazov DNK pronađen na okviru za municiju jedne od pušaka korištenih tokom terorističkih napada u Parizu.

Nicolas Grbeša je rođen u Liegeu 1970. godine. Osim belgijskog posjeduje i državljanstvo Republike Hrvatske. Belgijske vlasti su imale informacije da je on povezan s jednim od napadača na briselski aerodrom, ali je za njim raspisana potjernica zbog pucnjave na belgijske policajce prilikom potjere. On je u studenom prošle godine uhićen u Sarajevu, a 2. 12. 2018. godine je izručen belgijskim vlastima koje ga, osim ovog slučaja, sumnjiče i za povezanost sa Ibrahimom El Bakravijem, jednim od dvojice bombaša samoubojica koji su u ožujku 2016. godine izvršili teroristički napad na briselski aerodrom.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar