Afera oko dodjele zemljišta u općini Prozor-Rama : Joskove bitovnje

Afera oko dodjele zemljišta u općini Prozor-Rama : Joskove bitovnje

Afera koja ovih dana potresa općinu Prozor – Rama ukazuje na silinu nezakonitosti zbog kojih će zasigurno netko morati odgovarati. Skandalozne odluke bivše vlasti naše općine, a radi se o periodu od 1995. – 2008., koje zbog svoje obimnosti i raznovrsnosti, neumitno izlaze na površinu i ukazuju na štetnost postupaka koje su nekadašnje općinske vlasti provodile u ovoj općini.
Aktualna činjenica: Navodnim Rješenjem od 03.03.1995. godine Općinsko vijeće Rama dodijelilo je na trajno korištenje zemljište – parcelu veličine 3500 m2 zvanu „Bitovina“,  na Borovnici,  Mirku Bošnjaku iz Prozora, a pravomoćnost rješenja potvrdio je svojim potpisom dana 07.02.2008., tadašnji općinski načelnik Jozo Vukoja.
Što je tu tako sporno? Što izaziva nedoumice i proizvodi komentare?
Puno toga ukazuje na nezakonitost, neljudskost, nemoral.
Zemlja o kojoj je riječ prethodno je 1958. godine, u nekim tadašnjim „reformama“, konfiskovana Luki i Marku Mandiću i dodijeljena tadašnjoj „opštenarodnoj imovini“. Od tada se u posjedovnom listu 329 K.O. Prozor II  ta parcela vodila kao pašnjak I. klase veličine 3500 m2.
Osoba kojoj je sada dodijeljena ta parcela je punac upravo Joze Vukoje, osobe koja je 07. 02. 2008. godine kao općinski Načelnik ovjerio pravomoćnost Rješenja o dodjeli zemljišta.
Nasljednici Luke i Marka Mandića o toj dodjeli zemljišta nisu bile ni upoznati, iako su morali biti uključeni u ostvarivanje prava koje su im i tadašnji zakoni omogućavali.
Zemljište koje je dodijeljeno novom trajnom korisniku navedenim Rješenjem je definirano kao građevinsko, iako je i tada i danas u katastru općine Prozor – Rama upisano kao poljoprivredno. Cilj ovoga lažnog definiranja zemljišta jest vjerojatno pogodovanje sa ciljem izbjegavanja troškova pretvorbe poljoprivrednog u građevinsko zemljište i općenito pokušaj izbjegavanja zakona.
Dalje, provjerom zapisnika sa sjednice Općinskog vijeća Rama od 03. 03. 1995. godine uopće se ne spominje dodjela zemljišta bilo komu, te je vjerojatno Rješenje o dodjeli zemljišta napisano kasnije, a radi što bržeg isteka roka od 20 godina (kada bi se ostvarila određena prava vlasništva) datirano na što stariji datum.
Rješenje koje su neki prozvali „Joskova Bitovnja“ ukazuje na odnos prema zakonu, prema moralu, prema zajednici.
Puno nezakonitosti je u samo jednom rješenju. I još više nemorala, neljudskosti. A ako je tako u jednom rješenju, kako li je u mnoštvu ostalih? 
Izvod iz Zapisnika i Rješenje otvorite klikom na lijeve ikone.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar