AFERA RIMAC: S desetak godina zakašnjenja USKOK pokucao na vrata omiljene Bandićeve tvrtke i uhitio jednog od direktora

AFERA RIMAC: S desetak godina zakašnjenja USKOK pokucao na vrata omiljene Bandićeve tvrtke i uhitio jednog od direktora

U najnovijoj akciji USKOK-a među uhićenima je i direktor tvrtke Graditelj svratišta d.o.o. Ante Stanišić. Njemu se navodno na teret stavlja da je posredstvom Josipe Rimac, sada Pleslić, pokušao dobiti građevinski posao gradnje studentskog doma o kojem je odlučivalo Sveučilište u Zadru te da je Rimac ishodovala da im se ne naplati bankarsko jamstvo, piše Direktno.hr.

Zauzvrat je tvrtka Graditelj svratišta navodno ustupila Josipi Pleslić ex. Rimac stan u zgradi na zagrebačkim Mlinovima čiji je vlasnik tvrtka Graditelj svratišta.

O samoj tvrtki i dosad se dosta pisalo u hrvatskim medijima, a nije tajna da su brojne poslove dobivali upravo u Zagrebu u mandatu pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, optuženog za brojne koruptivne radnje i bili su prisutni kao izvođači radovi na brojnim Bandićevim projektima.

Graditelj svratišta bio najčešći ugovorni partner Grada Zagreba, svaki treći ugovor dobivao bez konkurencije

Autor ovih redaka je u okviru projekta istraživanja transparentnosti javne nabave  Partnerstva za društveni razvoj, financiranog EU sredstvima, na portalu Fairpress.eu objavio još 2016. detaljnu analizu poslovanja tvrtke Graditelj svratišta i čudne uspješnosti na javnim natječajima Grada Zagreba.

USKOK je ponovno u akciju krenuo u ranim jutarnjim satima

Analiza poslovanja na jednoj godini

Prema podacima portala Integrityobservers.eu, pojedinačno najveći broj ugovora u postupcima javne nabave Grad Zagreb zaključio je tada (u 2012. godini) s tvrtkom Graditelj svratišta d.o.o. Radilo se o 32 ugovora od 2012. u ukupnoj vrijednosti od 46,7 milijuna kuna, uključujući i porez na dodanu vrijednost.

Prema podacima dostupnima u bazi portala Integrityobservers.eu, tvrtka Graditelj svratišta manji je dio poslova s Gradom Zagrebom zaključila temeljem pregovaračkih postupaka bez javne objave (12,5 posto), no čak na gotovo svakom trećem natječaju (31,25 posto zaključenih ugovora) na kojem je dobila posao bila je jedini ponuditelj.

Graditelj svratišta, inače, manje je poznata građevinska tvrtka ramskog (BiH) poduzetnika Dragana Radića, osnovana 1992. godine. Bavi se svim segmentima graditeljstva, uključujući i upravljanje i održavanje stambenih zgrada, a s povezanim društvima GS Telekomom i GS Uslugama zapošljava više od 350 ljudi. Putem tvrtki kćeri pokriva i segment najma i prodaje nekretnina (uključivši i iznajmljivanje apartmana u središtu Zagreba), turizma, te maloprodaje i veleprodaje boje i lakova.

Samostalno ili u zajednici ponuditelja Radićeva obiteljska tvrtka Graditelj svratišta je putem otvorenih javnih natječaja i pregovaračkih bez javne objave nerijetko kao jedini ponuditelj od Grada Zagreba dobivao proteklih godina brojne poslove. Angažirana je za održavanja i uređenja stanova, poslovnih prostora i objekata u imovini Grada, uređenja Starogradske vijećnice, obnove osnovnih i srednjih škola, krematorija, dobave stakla i staklarske radove, bravarske radove u postupku provođenja ovrha, usluge osiguranja provođenja ovrha, preseljenje pokretnina u postupcima ovrha, čišćenja građevinskog zemljišta, dogradnje Kliničke bolnice Sveti Duh, radova u kuhinji Klinike za psihijatriju Vrapče itd.

FOTO: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

U Bandićevoj milosti

Iza Graditelja svratišta stoje i poslovi za Hrvatsku poštu, obnove KBC Sestara Milosrdnica, KBC-a Zagreb, ali i uređenja središnjih trgova u Drnišu, Stonu te gradnje spomenika Oluji u Kninu u vrijeme kad je gradonačelnica Knina bila upravo Josipa Rimac. Upravo posao uređenja središnjeg gradskog prostora Poljana u Drnišu vrijedan tri milijuna kuna jedna je od afera o kojoj su pisali brojni mediji, a u čijem središtu je upravo kao izvođač radova bio Graditelj svratišta. Naime, umjesto kamenih ploča debljine 10 cm ugrađene su bile kamene ploče debljine 8,5 cm, a cijeli posao postao je predmetom istrage Državnog odvjetništva o čemu je ranije pisao i Fairpress.

FOTO: HINA/Damir Senčar

Tvrtka Graditelj svratišta nazvana je, inače, po djelu književnika Ivana Aralice, a prema podacima Financijske agencije Graditelj svratišta u 2015. ostvario je ukupni prihod od 108,7 milijuna kuna i neto dobit od 5,52 milijuna kuna.

O razmjerima suradnje Grada Zagreba i drugih tvrtki u gradskom vlasništvu i tvrtke Graditelj svratišta do zaključenja teksta nije stigao nikakav službeni odgovor, kao ni pojašnjenje zašto je upravo ta tvrtka tako često jedini ponuditelj na gradskim natječajima.

Vlasnik tvrtke: “Drug, a ne gospodin”

Dragan Radić, vlasnik i direktor tvrtke Graditelj svratišta, u telefonskom razgovoru odbacio je bilo kakvu povezanost o nepravilnostima.

“Ja sam drug Radić, a ne gospodin”, kazao je tada direktor Radić ponovivši desetak puta i nastavio da “tu nema ništa sporno. Njegov posao je da piše ponude i da se javlja na javne natječaje”, kazao je, a zašto se drugi ne javljaju “on ne zna”. “Zna samo da je njegova tvrtka najuspješnija i da tako uspješne nigdje nema. Tu nema kriminala, kriminalna su vaša pitanja, to nema veze s ničim, ako nemate što drugo pisati bolje nemojte ništa”, zaključio je Radić nekoliko puta naglasivši da se “cijeli razgovor snima” (što je valjda trebalu uplašiti novinara op.a.).

Obiteljske i zavičajne veze

O povezanosti s pojedinim ljudima u gradskoj upravi odbio je govoriti. Ipak, Graditelj svratišta i Dragan Radić osobno najveći dio svojih poslova nedvojbeno može zahvaliti dobroj umreženosti te kombinaciji prijateljske i zavičajne povezanosti. Nema dokaza da bi mu rodbinske veze, dosad, donijele poslove. Naime, jedan od tajnovitih savjetnika gradonačelnika Zagreba Dinko Ćorić bliski je suradnik upravo Dragana Radića. I dok je u Hrvatskoj malo teže pronaći njihovu izravnu povezanost, u susjednoj Bosni i Hercegovini nakon kupnje Gradine d.d. Prozor Graditelj svratišta d.o.o. 2012. u Nadzorni odbor te tvrtke imenuje upravo spomenutog Dinka Ćorića i Dragana Radića. Tvrtka Graditelj svratišta u rodnom kraju svog vlasnika, naime, spasila je proizvodnju posrnulog građevinskog poduzeća Gradina i nakon odlaska u stečaj ponovno je tada pokrenula pod okriljem nove tvrtke GS Građenje.

Iako je tvrtka Graditelj svratišta dosad radila na obnovi više bolnica bitan je i podatak da je u ožujku 2016. pomoćnicom ministra zdravlja Darija Nakića (HDZ)  postala sestra Dragana Radića dr.sc. Delfa Radić-Krišto. Ta obiteljska povezanost ipak predstavlja potencijalni sukob interesa, no komentar o tome od Ministarstva zdravlja nismo tada primili.

* Tekst Darka Markušića o poslovanju i umreženosti tvrtke Graditelj svratišta izvorno je objavljen na portalu Partnerstva za društveni razvoj Fairpress.eu 2016. godine.

Izvor: Direktno.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar