AFERA VEĆA OD RESPIRATORA: Stranački “biznismeni” dobili milijune za solare, HDZ strepi zbog dijela ugovora, kao i SDA

AFERA VEĆA OD RESPIRATORA: Stranački “biznismeni” dobili milijune za solare, HDZ strepi zbog dijela ugovora, kao i SDA

Razmjere kriminala u Operatoru za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (OIEiEK) te izgubljenog novca po federalni proračun uveliko prelaze aferu “Respiratori”. No, nadležno tužiteljstvo šuti. “Raspakiravanje” tog slučaja svim sredstvima zaustavlja linija SBB-SDA-HDZ čiji su kadrovi, što rukovodno što interesno, involvirani u cijeli slučaj.

Žurnal je Edimu Memiću, direktoru Operatora za obnovljive izvore energije prije dva tjedna dostavio upit s tri jednostavna pitanja.

Vlada Federacije je odobrila iznos od 4.905.000 KM za pokrivanje troškova rada Operatora za OIEiEK za 2022. godinu. Taj iznos je za približno 1,5 milijuna veći nego prethodne godine, odnosno 7-8 puta nego 2016. ili 2017. godine s istim brojem uposlenika. Koji su razlozi tolikog povećanja troškova rada Operatora?

Što je razlog da Operator trenutno ne postupa po zahtjevima stranaka?

Jeste li Vi ili neko od nadležnih podnijeli kaznene prijave protiv vaših prethodnika Željka Dolečeka i Boriše Misirače zbog uočenih nezakonitosti pri rukovođenju Operatorom?

Kako direktor Memić prema saznanjima dolazi barem jednom tjedno na posao, imao je shodno tome dva puta priliku odgovoriti na navedena pitanja. Taj kadar SBB-a ima samo jedan zadatak, da kao i njegov prethodnik, vršitelj dužnosti Željko Doleček, a to je da prikrije višemilijunske gubitke nastale za vrijeme direktora Boriše Misirače (SBB).

Naravno tako spašavaju odgovornosti i resornog ministra Nermina Džindića (SBB) koji je, uz prešutnu suglasnost premijera Fadila Novalića te HDZ dijela vlade, omogućio da (i) njima bliski poduzetnici nezakonito dobivaju ugovore o otkupu električne energije iz solarnih elektrana po povlaštenim cijenama.

Bivši direktor Boriša Misirača je samoinicijativno potpisao oko dvije stotine rješenja o otkupu električne energije, dva i pol puta više od zakonom dozvoljene količine. Za stranačke „biznismene” nije bilo prepreka za dobivanje dozvola, količine proizvodnje i odobravanja povlaštenih cijena otkupa električne energije iz solarnih elektrana. Tako su „poklonjene“ desetine milijuna maraka, a sve te gubitke u konačnici pokrivaju svi potrošači električne energije kojima se svako malo uvećava stavka na računima kojom plaćaju naknadu za obnovljive izvore energije. Koje su solarne elektrane dobile dozvole legalno, a koje ne, koliko je točno novca isplaćeno za poticaje više od zakonom dozvoljenog iznosa, mogla bi pokazati tek dosljedna tužiteljska istraga, što je teško očekivati od Tužiteljstva HNŽ unatoč, kako saznaje Žurnal, tri kaznene prijave podnesene protiv Misirače te dvije protiv Dolečeka.

Za sada se vrši interna revizija proizvođača do 23kW snage, gdje ima oko 70 spornih ugovora koje je Misirača sklopio samo u 2020. godini, svojoj posljednjoj godini mandata.

Ako se isto nastavi i s većim proizvođačima treba očekivati reakciju HDZ-a kojima je udar na „njihove“ poduzetnike u ovoj oblasti gotovo ravan pokušaju da se pod kontrolu stave kladionice!

Sadašnji direktor Memić je otišao u drugu krajnost. Zbog nepostojanja Akcijskog plana FBiH za korištenje obnovljivih izvora energije, potpuno je obustavio razmatranje zahtjeva stranaka, a za sve poteze traži pismeno izjašnjenje ministra Džindića, što ovaj naravno izbjegava. Zato niti jedan ugovor s proizvođačima električne energije nije potpisan, i uskoro mogu slijediti njihove tužbe zbog višemjesečnog čekanja na rješavanje zahtjeva.

Tu se krije i razlog za sumu od 4.9 milijuna koju je odobrila federalna vlada za OIEiEK. Suma je oko osam puta veća nego proračun operatora u 2016. godini s istim brojem zaposlenih. Veći dio je namijenjen upravo za isplatu po sudskim presudama ne samo vlasnika solarnih elektrana nego i otpuštenih (iako nezakonito primljenih) zaposlenika u vrijeme direktorovanja Boriše Misirače, o čemu je Žurnal pisao.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije nedavno je usvojio zaključak o formiranju Komisije za nadzor rada Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (OOIEiEK) od 2018. godine do danas.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing