AFERA RESPIRATORI: Od podobnog nabavljača do zloupotrijebljenog novca

AFERA RESPIRATORI: Od podobnog nabavljača do zloupotrijebljenog novca

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine ocijenilo je u završnim riječima da je dokazalo odgovornost federalnog premijera Fadila Novalića i ostalih optuženih za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora u proljeće 2020. godine, istaknuvši da je 10,5 milijuna iz proračuna zloupotrebljeno, javlja BIRN BiH.

Tužiteljstvo  je završne riječi počelo na, kako je rekao tužitelj Džermin Pašić, neuobičajen način, jer smatra da se radi o specifičnom slučaju koji je pokrenut na osnovu istraživačkog novinarstva, a čiju su istragu pratile brojne opstrukcije i koja je vođena uz minimalnu podršku policijskih agencija.

On se požalio i na komentare sudaca i procesne odluke Vijeća na štetu Tužiteljstva

“Veliki je interes javnosti bio, jer je svima jasno da je ova zemlja okovana u raljama korupcije”, kazao je Pašić.

Prema njegovim riječima, ovaj predmet je pokazao da je dovoljan jedan poziv ili SMS da se novac iz proračuna preda onome tko je podoban, odnosno da se nabavka respiratora povjeri “Srebrenoj malini”, iako se ta firma nikada nije bavila uvozom medicinskih sredstava.

On je govorio o principima starog i srednjeg vijeka koji vladaju u BiH, te stanju u kojem građani ne smiju pitati gdje je novac iz proračuna, kao i o opasnosti da sudska vlast, kao samostalni stub vlasti, padne.

Predsjedavajući Vijeća Branko Perić sugerirao je tužitelju da prestane filozofirati i da govori o predmetu, a braniteljica Senka Nožica je pitala da napusti sudnicu dok tužitelj ne počne govoriti o dokazima, ocijenivši da je njegovo izlaganje namijenjeno novinarima, kao i cijeli postupak.

Tužitelj Pašić je insistirao da završi izlaganje o okolnostima ovog slučaja, nastavljajući govoriti o korupciji, teškoćama u istrazi i na suđenju, te konceptu odbrana koji se sastojao u pravdanju a ne pobijanju neumoljivih dokaza.

Tužitelj Mirza Hukeljić potom je analizirao izvedene dokaze, navodeći da je novac iz proračuna dat firmi koja je odabrana, a ne izabrana, u propisanoj proceduri.

“Kompletan sistem je izigran da bi se isplatio novac nekome…”, kazao je Hukeljić

On je podsjetio na poruke i komunikaciju Novalića, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka i vlasnika “Srebrene Maline” Fikreta Hodžića, koje pokazuju njihovo udruživanje, ali i negiraju njihove tvrdnje iz istrage da nisu zajednički planirali nabavku.

Da bi ostvarili plan, kako je dodao, smanjen je broj članova Stožera civilne zaštite i iz njega izbačen jedini anesteziolog

“Samo je privid da je postupak javne nabavke proveo FUCZ-a. Postupak je provela tehnički sekretar Vlade po uputama premijera”, naveo je tužiltelj, citirajući poruku da Solak “jadan i ne zna da ni u čemu ne odlučuje”.

On je naveo da je ugovor o nabavci potpisan 2. travnja i da Hodžić, tek nakon što mu se uplaćuje 10.530.000 maraka, kreće u nabavku respiratora. Podsjetio je i na dokaze da je ugovor prvobitno potpisan za respiratore modela HCVE 003, a da se poslije, kada oni nisu bili dostupni, došlo do respiratora AMC 812A.

Ti respiratori, prema riječima tužiteljaa, potječu iz nabavke koju je crnogorska firma nabavila za “Sinofarm” iz Beograda, a sa kojom je ugovor raskinut zbog kašnjena u ispruci.

“’Sinofarm’ je platio respiratore 39.000 eura po komadu – duplo jeftinije nego što će kasnije biti zaključen ugovor sa Fikretom Hodžićem”, istakao je tužitelj, citirajući jednu od poruka da će biti počašćeni svi koji trebaju biti.

Hukeljić je rekao da respiratori nisu bili adekvatni za liječenje teških stanja kod kovid pacijenata, ali da – sve i da su bili najbolji – način na koji je posao obavljen predstavlja kazneno djelo.

“Dogovorili su se tko će kupiti… da Fikret Hodžić bude dobavljač po svaku cijenu”, kazao je tužitelj

Prema njegovim riječima, optužena federalna ministrica financija, Jelka Miličević, imala je saznanja da se izdvajaju sredstva za respiratore, sudjelovala je u prebacivanju novca, pri tome znajući da se radi o osobi koja nije registrirana za te poslove i da nema bankarskih garancija, ali ništa nije preduzela da se spriječi transfer neosiguranog novca.

“Ne znamo ni gdje se nalaze ni čemu služe (uvezeni respirtori) a znamo da nema novca u proračunu – 10.530.000. Radi se o zloupotrebljenom novcu”, naglasio je Hukeljić.

Obrana Novalića završnu riječ iznijet će 22. veljače.

Izvor: federalna.ba/detektor.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar