Agrokoru treba novac: Sarajevski kiseljak ide pod hipoteku

Agrokoru treba novac: Sarajevski kiseljak ide pod hipoteku

U petak je na Sarajevskoj burzi objavljen novi poziv za sazivanje Skupštine društva ‘Sarajevski kiseljak’ d.d. Hrvatski Agrokor u potrazi je za “svježim” kapitalom.

Već opasno zaduženi vlasnik Ivica Todorić pod hipoteke ili kao drugi vid garancija stavio je ili stavlja skoro sve firme u sklopu tog koncerna, piše Slobodna Bosna. U petak je na Sarajevskoj burzi objavljen novi poziv za sazivanje Skupštine društva ‘Sarajevski kiseljak’ d.d. Tako će se 10. ožujka u podne u Kiseljaku na dnevnom redu naći i ‘donošenje odluka kojim se izražava suglasnost da društvo u svojstvu jamca sudjeluje i sklopi ugovore o kreditu s bankama za korisnika kredita Agrokor d.d.”, prenosi Faktor.

Suglasnost skupštine

Skupština bi trebala “dati suglasnost direktoru da u ime i za račun društva preuzme jamstva i zaključi svaki ugovor koji se odnosi na navedene pravne poslove”. Ovo nije prvi put da je s istim ili sličnim dnevnim redom sazivana Skupština ove kompanije. Samo prošle godine na temu podizanja kredita skupština je razgovarala 18. studenog, 26. oktobra, 22. rujna i 4. ožujka, ali i 12. siječnja ove godine. Prema dostupnim podacima prvi put se na tu temu razgovaralo 26. ožujka 2014. kad se odlučivalo o zaduživanju kod Sberbanke. Te godine je Agrokor kupio slovenski Mercator i pri tome se kod banke koju kontrolira ruska vlada zadužio za 600 milijuna eura. Skupština Sarajevskog kiseljaka je 23. lipnja 2014. davala suglasnost o zaduživanju Agrokora kod američkog kreditora J. P. Morgan te švicarskog UBS-a. Na istu temu se zasjedalo i 10.srpnja, 6. kolovoza, 2. listpada te 4. studenog te godine, zatim 9. siječnja, 18. ožujka i 10. studenog 2015. Agrokor i Sberbank potpisali su i u svibnju prošle godine ugovor o dugoročnom zajmu u iznosu od 350 milijuna eura. Međutim, ruski veleposlanik u Hrvatskoj, Anvar Azimov je početkom veljače ove godine izjavio da ‘Rusija više ne planira kreditirati Agrokor’. ”Agrokor mora vratiti novac. Nadam se da će vratiti sve svoje obaveze i kredite”, kazao je Azimov, kako su ga citirali hrvatski mediji, prenosi Slobodna Bosna. Agrokor se kod ruskih banaka ukupno do sad zadužio za oko 1,4 milijarde eura. U međuvremenu je EU uvela sankcije Moskvi nakon ruske agresije na Krim pa taj hrvatski koncert ne može skoro ništa izvesti na rusko tržište.

Dugovanje Agrokora

Prema podacima za Zagrebačke burze, Agrokor trenutno na svojim računima ima oko 2,3 milijarde kuna ili oko 610 milijuna maraka gotovine. Međutim, osim bankama Agrokor je dužan i dobavljačima, a prema podacima od 30. Rujna 2016. godine taj dug je iznosio 16,2 milijarde kuna ili gotovo 4,3 milijarde maraka. Pri tome nije preciziran dug prema dobavljačima u Bosni i Hercegovini, koliki prema dobavljačima u Hrvatskoj… Prema podacima rejting agencije Moody’s, oni u prosjeku čekaju pet mjeseci da im Agrokor doznači novac. Sarajevski kiseljak posluje unutar grupe Jamnica, koja je uz Ledo i Zvijezdu poslovala pozitivno i ostvarila dobit, dok su u minusu završili Tisak, Belje, PIK Vinkovci i Vupik. Koncern Agrokor zapošljava oko 60.000 ljudi u regiji, od toga 40.000 u Hrvatskoj. U siječnju je Moody’s srušio rejting Agrokora sa B2 na B3 uz stabilne izglede, da bi oni krajem proteklog tjedna bili promijenjeni u negativne. O mogućnosti pada Agrokora se u hrvatskoj javnosti govori godinama, pa i u tamošnjim vladama koja smatraju da je Agrokor previše velik da bi propao. Sadašnji ministar financija u Vladi RH je Zdravko Marić je, zanimljivo, bivši Agrokorov direktor za strategiju i tržište kapitala.

Izvor: Bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar