Akcija Var: Val uhićenja će se nastaviti, ima tu svačijih prstiju i vrti se dosta para

Akcija Var: Val uhićenja će se nastaviti, ima tu svačijih prstiju i vrti se dosta para

Klupko, u Bosni i Hercegovini poznato kao namještanje utakmica, polako se počelo odmotavati. Jučerašnja akcija Var, koju su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) organizirali na području Šamca, Orašja, Novog Travnika, Cazina i Sarajeva, prema naredbama Suda i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, donijela je prve rezultate.

Podsjetimo, prilikom realizacije ove operativne akcije, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na pet lokacija i lišili slobode 12 osoba zbog postojanja osnovane sumnje da su počinila kazneno djelo zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja te primanje dara i drugih oblika koristi.

Od ukupno 12 osoba, njih pet, za koji se sumnja da su glavni organizatori (sudac Kenan Bajraktarević i Ilija Živković, te članovi sudačkih povjerenstava i delegati Vladimir Dominković, Anto Bilješko i Fuad Zahirović) prenoćili su u prostorijama SIPA-e zbog sumnje da su namještali nogometne utakmice u našoj zemlji. Danas će sva petorica biti predana u Tužiteljstvo BiH.

Ostalih sedam sinoć su nakon informativnih razgovora napustili prostorije SIPA-e i pušteni su na slobodu, potvrđeno je sinoć za Radiosarajevo.ba.

Od njih sedam na popisu su suci Haris Poprženović, Mirza Kazlagić, Miloš Gigović, Zoran Grbić, Marko Brezović, Mario Grgić i Anto Kobaš te dužnosnici koji rade u Nogometnom savezu Federacije BiH i NSBiH. Svi oni su, zajedno s bivšim poznatim sucem Salemom Prolićem, pristali na suradnju s Tužiteljstvom BiH i oni će se braniti sa slobode.

Radiosarajevo.ba saznaje, iz izvora bliskih SIPA-i i Tužiteljstvu, da 12 uhićenih jučer neće biti jedini koji se dovode u vezu sa namještanjem utakmica u Premijer ligi i Prvoj ligi Federacije BiH.

“Prva ispitivanja su završena. Na ovome neće stati, jer ima još mnogo imena, i to zanimljivih i poznatih, koji će biti ispitani. Namještanje utakmica se mora iskorijeniti iz Bosne i Hercegovine. Posao je ozbiljan”, kazao je izvor.

Zanimljiva je i jučerašnja izjava ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića koji je na konferenciji u Banjoj Luci rekao da je “SIPA godinu tražila podobnog tužitelja koji bi se htio prihvatiti tog posla’

“Svi su bježali, jer tu ima svačijih prstiju i tu se vrti dosta para”, ustvrdio je Mektić.

Nije isključeno da se val uhićenja nastavi ukoliko se klupko kriminala u bh. nogometu nastavi odmotavati.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar