Ako odlučite put Njemačke: Osim minimalca od 65 kuna po satu, trebate znati i ovo

Ako odlučite put Njemačke: Osim minimalca od 65 kuna po satu, trebate znati i ovo

Njemačka od 1. srpnja ukida sva ograničenja pristupu njemačkom tržištu rada za hrvatske državljane. Hrvatske tvrtke mogu isto tako bez ograničenja slati svoje radnike na rad u Njemačku, priopćila je njemačka vlada. Nova nada je to za dobar dio hrvatskih građana koji se bore za egzistenciju, lutajući svaki dan u potrazi za poslom. A što odluka njemačke vlade znači za naše građane i kakva ih budućnost čeka odluče li bolje sutra potražiti upravo u toj zemlji.

Za Dnevnik N1 javila se Marina Harapin, novinarka WDR-a iz Koelna odgovorila je na pitanje, koliko zapravo Hrvata s urednim radnim dozvolama radi u Njemačkoj, no sve to napomenula je, treba uzeti s rezervom.
 

93 tisuće Hrvata je u punom radnom odnosu i plaćaju doprinose

“Ono što ja znam jest da je njemačka vlada objavila kako je 93 tisuće Hrvata u punom radnom odnosu i plaćaju doprinose. Taj broj treba uzeti s rezervom jer ima Hrvata koji tamo žive ili imaju dvojno državljanstvo. Što znači da se ne moraju izjasniti kao Hrvati. U zadnje dvije godine dolaze i akademski obrazovani građani iz Hrvatske tj. oni koji su bili na stručnom usavršavanju te sezonci, sitaknula je novinarka WDR-a.
 

Dodala je da od 1. srpnja nema više ograničenja ni za koga, podsjećajući da su ta ograničenja vrijedila za nekvalificiranu radnu snagu, a sada tih birokratskih ograničenja nema.

Tvrtke iz Hrvatske sada, ukoliko dovedu hrvatske radnike moraju se pridržavati minimalca od 8,5 eura po satu

“Novost je da u priopćenju njemačke vlade sada stoji da za poslove mogu konkurirati i tvrtke iz Hrvatske. No one ne mogu dovesti radnike iz Hrvatske i plaćati ih kako im se svidi nego se moraju pridžavati propisanog minimalca od 8,5 eura. Nije bitno u kojoj branši radite 8,5 eura će vas sigurno dočekati na računu. Njemačka je popularna za Hrvate jer je standard viši. Cijene namirnica su u iste ili niže nego u Hrvatskoj, a plaće su više.

net.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar