ALARM ‘SAD JE JASNO: PRIJETI NAM EPIDEMIJA GLOBALNIH RAZMJERA!’ Zbog sve učestalijeg zurenja u zaslone raznih uređaja mnogi bi mogli oslijepiti

ALARM ‘SAD JE JASNO: PRIJETI NAM EPIDEMIJA GLOBALNIH RAZMJERA!’ Zbog sve učestalijeg zurenja u zaslone raznih uređaja mnogi bi mogli oslijepiti

LED zasloni digitalnih naprava (pametnih telefona, tableta, kompjutera i igraćih konzola) zrače svjetlo s velikim udjelom kratke valne duljine, i to zračenje zbog svoje snage može oštetiti oči
Zbog višesatnog zurenja u ekrane po cijele dane mogla bi nas zadesiti globalna epidemija sljepoće, upozoravaju stručnjaci. Naime, snažno svjetlo koje imitiraju digitalni zasloni kvari mrežnicu oka i tako uzrokuje nepopravljivu štetu našim očima.
Znanstveno istraživanje, koje je predvodila dr. Celia Sanchez-Ramos sa španjolskog sveučilišta u Madridu, upozorava da je “sada jasnije nego ikada kako se suočavamo s globalnom epidemijom” gubitka vida, naročito zbog milijuna djece koja su izložena digitalnim zaslonima ranije nego ikada prije, kako je objavio Daily Mail.

Nužno je, upozoravaju stručnjaci, da odrasli i roditelji reagiraju i zaštite se od buduće štete.

LED zasloni digitalnih naprava (pametnih telefona, tableta, kompjutora i igraćih konzola) zrače svjetlo s velikim udjelom kratke valne duljine, i to zračenje zbog svoje snage može oštetiti oči, a djeca su zbog svojih kraćih ruku još u većoj mjeri od odraslih izložena tom zračenju.

Prema istraživanju, djeca u dobi od 8 do 18 godina u prosječnom danu provedu oko 7,5 sati na LED zaslonima, bilo da to vrijeme provedu u učenju ili zabavi. Od tog vremena oko 4,5 sata gledaju televiziju, 1,5 sat su na računalu i više od sata igraju videoigre.

Stručnjaci preporučuju sljedeće pravilo: nakon svakih 20 minuta zurenja u digitalni zaslon usmjerite svoj pogled u daljinu od oko 6 metara, na 20 sekundi ili više, kako bi se očni mišić mogao opustiti.

Oštećenju mrežnice oka ipak se može doskočiti korištenjem filtera uz koje je svjetlo manje štetno. Filteri se stavljaju na zaslone i pretvaraju štetno plavo svjetlo u nježniji oblik.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar