Aleksandar Mijatović priznao da je ubio Radenka Bašića

Aleksandar Mijatović priznao da je ubio Radenka Bašića

Aleksandar Miljatović, robijaš na uvjetnom otpustu, koji je uhićen zbog sumnje da je ubio načelnika Kriminalističke policije u Prijedoru Radenka Bašića, priznao je taj zločin tijekom ispitivanja u policiji.

“Jedini motiv je to što je Bašić radio svoj posao. Smetao je kriminalcima. Miljatović je sve priznao. Zanimljivo je da vjerojatno nije ni pretpostavio da mu je policija za petama i nije se ni krio. Policija je imala određena saznanja, sklapala mozaik i potom ga uhitila u velikoj policijskoj akciji izvedenoj u noći između subote i nedjelje na području Banje Luke”, ističu izvori “Nezavisnih novina”.

Inače, osim Miljatovića, kojeg terete da je ubjica, kao organizator odnosno naručitelj označen je Dalibor Railić zvani Dugi, koji je odlukom Suda BiH već pritvoren.

U nastavku istrage policija je u subotu navečer bila na nogama u Banjoj Luci te uhitila i na kriminalističku obradu privela 20 osoba, nakon čega je Miljatović označen kao osumnjičeni egzekutor te je, kako postoje tvrdnje, pao na poligrafu.

Miljatović je, kako podsjećaju naši izvori, zbog monstruoznog ubojstva Saše Ilića Španca (31), a koje se dogodilo 30. kolovoza 2007. godine na parkingu ispred Kliničkog centra u Banjoj Luci, osuđen na 16 i pol godina zatvora te je sve do zime 2020. robijao među zidinama Kazneno-popravnog zavoda Banja Luka na Tunjicama.

“Iza rešetaka je bio oko 13 godina i ostale su mu još blizu dvije godine za odležati, pošto je, odlukom suda, amnestiran na nešto više od godinu dana. Međutim, po prijedlogu KPZ-a Banja Luka, a uz zeleno svjetlo Komisije za uvjetni  otpust, on se našao na slobodi krajem prosinca 2020. godine”, tvrde izvori “Nezavisnih”. Kako dodaju, po izlasku iz zatvora, Miljatović se svakih 15 dana morao javljjati u policijsku postaju u mjestu gdje je nastanjen, ali nema potvrde o tome je li svoju obavezu izvršavao.

Miljatović je, dakle, 2008. godine u banjolučkom Okružnom sudu osuđen na 16 i pol godina robije zbog ubojstva Ilića. Zajedno s njim zbog ubojstva je na 15 godina zatvora osuđena njegova tadašnja djevojka Jelena Tegel, a njih su svojevremeno zvali – banjolučki Boni i Klajd.

Railić, zvani Dugi, koji je označen kao naručitelj ovog zločina, podsjetimo, iza brave je od 24. ožujka. On je priveden 22. ožujka, te nakon 24 sata predat Okružnom javnom tužiteljstvu Prijedor, koje ga je pustilo na slobodu, da bi ga, čim je izašao vani, ponovo uhitila policija, te ga predala Tužiteljstvu BiH, po čijem prijedlogu ga je pritvorio Sud BiH. On je, također, ranije osuđivan, a postoje neslužbene tvrdnje da se dovodi u vezu s narko-grupom Dušana Lovrenovića, koji je uhićen u okviru akcije “Storidž 2”.

Bašić je, dok je išao na posao, ubijen u ponedjeljak u prijedorskom naselju Pećani. Obdukcija je pokazala da je usmrćen jednim hicem u potiljak, usljed čega mu je razoren mozak, te je odmah nastupila smrt.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, čestitao je policiji Republike Srpske na čelu sa Sinišom Kostreševićem na efikasnoj akciji koja je rezultirala uhićenjem osumnjičenih za ovaj zločin.

“Informiran sam da je riječ o osoba za koja je policija Republike Srpske odmah posumnjala da su počinitelji, jer su brzo došli do sumnje tko je i nalogodavac i što je motiv”, rekao je Dodik.

Dodik je istaknuo da je ova akcija dokaz da u Republici Srpskoj neće vladati bezakonje, da nitko nije iznad države i da će svatko tko počini ovakvo ili bilo koje kazneno djelo odgovarati.

“Obitelji ubijenog policajca nitko ne može nadoknaditi gubitak, ali on bi svakako bio strašniji da ubojice nisu otkrivene i uhićene”, rekao je jučer Dodik, koji je u subotu izjavio da će u potrazi za osumnjičenima biti prevrnuto sve i u Prijedoru i cijeloj Srpskoj, te dodao da borba počinje tu večer, što se i dogodilo.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing