AMERIČKE TRUPE STIGLE NA BALKAN! Demonstracija sile i veliki politički zaokret u strateški ključnoj državi koju je Putin poželio držati na uzici

AMERIČKE TRUPE STIGLE NA BALKAN! Demonstracija sile i veliki politički zaokret u strateški ključnoj državi koju je Putin poželio držati na uzici

U bazi Krivolak u Makedoniji započela je zajednička vojna vježba makedonske i američke vojske. Još prošlog petka na jugoistok Makedonije stiglo je oko 300 vojnika koji će se tamo zadržati oko dva tjedna. Vojna vježba zove se ‘Dragoon Guardian 17’, a danas su Amerikanci svojim kolegama demonstrirali izgradnju piste za bespilotne letjelice, detekciju mina i razminiravanje.
Iz makedonskog ministarstva obrane kažu da je glavni cilj ove vježbe jačanje veza s američkom vojskom i dokazivanje da makedonska vojska zadovoljava NATO standarde.

Makedonija se već godinama pokušava ubaciti u NATO, ali još od 2008. njihovo pristupanje blokira Grčka zbog već poznatog spora oko imena držace. Skoplje nikako nije željelo prihvatiti kompromis i pregovore oko ulaska u NATO i EU krenuti pod imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija (engleska kratica FYROM), ali dolaskom Zorana Zaeva na premijerski položaj ta situacija se radikalno promijenila. Pogotovo nakon dugog niza mjeseci političke nestabilnosti i uličnih nemira koji su kulminirali nasilnim upadom u zgradu Sobranja.

Poslije su otkriveni dokumenti makedonskih, ali i nekih drugih tajnih službi, koji su potvrdili da su iza cijelog nereda sudjelovali pripadnici srpske tajne službe te da je ruska tajna služba radila na destabilizaciji Makedonije.

Naravno, pojačani interes Rusije za Makedonijom preplašio je društvo iz NATO-a koje je odlučilo ubrzati proces ulaska Makedonije u alijansu, a saveznika u toj operaciji dobili su u premijeru Zaevu koji je navodno spreman prihvatiti ulazak u NATO pod imenom FYROM.

Vojna vježba s Amerikancima došla je Zaevu u idealno vrijeme kako bi dokazao Putinu da je nakon Crne Gore izgubio još jednu republiku bivše Jugoslavije, ali i kako bi pokazao svojim sugrađanima kako se bliži dan ulaska Makedonije u NATO.

(Izvor: Jutarnji list)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing