Američki sud proglasio krivim bošnjačkog terorista uhićenog u Sarajevu, navedeni zastrašujući detalji

Američki sud proglasio krivim bošnjačkog terorista uhićenog u Sarajevu, navedeni zastrašujući detalji

Savezni sud u Brooklynu proglasio je krivim Mirsada Kandića za suradnju s Islamskom državom, objavilo je u srijedu Ministarstvo pravde SAD-a. Kandiću će kazna biti izrečena u studenom, prijeti mu doživotni zatvor, javlja istraga.ba.

Mirsad Kandić je državljanin Kosova, a uhićen je u Sarajevu u lipnju 2017. godine, gdje se skoro šest mjeseci skrivao u iznajmljenom stanu u naselju Grbavica. Ovog terorista su uspjeli locirati službenici Obavještajno sigurnosne agencije BiH i Službe za poslove sa strancima BiH.

Prilikom uhićenja kod sebe je imao lažnu bh. osobnu iskaznicu na ime Edin Radončić

Prilikom skrivanja u Sarajevu čak je operiran u klinici svog rođaka Zuvdije Kandića. Za njim su godinama tragale američke sigurnosne agencije. Prema policijskim izvorima, Mirsad Kandić je imao najmanje jedanaest identiteta, a u Siriju i Irak je prebacio oko 20 tisuća džihadista koji su se borili pod zastavom Islamske države Iraka i Levanta (ISIL). Među osobama koje je Kandić prebacio u Irak bio je i australski državljanin poznat kao Jihady Jake koji se 11. ožujka 2015. godine u samoubilačkom napadu automobilom bombom raznio u iračkoj Ramadi.

Nikon što je uhićen u lipnju 2017. godine, Kandić je 31. listopada 2017. godine izručen vlastima SAD-a, gdje mu se sudilo sve do početka ovog tjedna kada je proglašen krivim, a kazna će mu  biti izrečena u studenom.

“Kandić je bio visokorangirani pripadnik ISIL-a koji je regrutirao bezbroj fanatika, pomažući im da putuju u Siriju i druge teritorije kako bi postali borci ISIS-a. Optuženi je pomagao ekstremističku grupu na mnoge druge načine, uključujući osiguravanje oružja i širenje nasilne propagande širom svijeta, kako bi se nastavila njena krvava i brutalna teroristička kampanja. Kandićeve radnje bile su direktno povezane s napadima i značajnim gubitkom života”, naveo je američki tužitelj.

Kandić je, priopćeno je iz Ministarstva pravde SAD-a, pomogao da se izgradi tajni lanac dobrovoljnih boraca za ISIS, regrutirajući ih preko društvenih medija i osiguravajući njihov ilegalni tranzit u Siriju kako bi mogli voditi rat.

“On je igrao vitalnu ulogu u komunikacijskoj mreži terorističke grupe, omogućavajući ISISL-u da zadrži svoj teritorij unutar Sirije i potičući borce ISIL-a širom svijeta, da planiraju napade. Iako je prijetnja koju predstavlja ISIL evoluirala, moramo nastaviti našu potjeru i kažnjavanje onih koji podržavaju terorističku organizaciju”, priopćeno je.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar