AMERIČKO VELEPOSLANSTVO: Dodik milijune iz proračuna prebacivao na račune bliskih tvrtki

AMERIČKO VELEPOSLANSTVO: Dodik milijune iz proračuna prebacivao na račune bliskih tvrtki

Vlasti Republike Srpske od 2023. godine kroz različite su ugovore s više od 35 milijuna eura financirale poslovne tvrtke koje su na crnoj listi američkog ministarstva financija, a predstavljaju izvor bogaćenja čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika i članova njegove obitelji, podaci su američkog veleposlanstva, piše Index.hr.

U objavi na društvenoj mreži X, iz američkog veleposlanstva u Sarajevu naveli su kako postoje dokazi da je najmanje 70 milijuna konvertibilnih maraka (35.8 milijuna eura) iz entitetskog proračuna “upumpano” u tvrtke povezane s Dodikom i njegovom obitelji.

Riječ je o tvrtkama Prointer, Kaldera i Sirius 2010 koje je Ured za kontrolu inozemne imovine (OFAC) pri američkom ministarstvu financija sankcionirao u lipnju. “Sve ove tvrtke sada se nalaze na američkom popisu sankcioniranih zbog njihove uloge u omogućavanju korupcije”, ističe se u objavi veleposlanstva.

Vlasnici sankcioniranih tvrtki žele osnovati nove tvrtke

Ugovori koje je tim tvrtkama dala vlada RS realizirani su u 2023. i 2024. godini, a nakon što su im nametnute američke sankcije, poslovne banke počele su im zatvarati sve račune i time su im praktično blokirali poslovanje.

Sankcionirane su tvrtke bile licencirani dobavljači informatičke opreme te pružatelji tehničke potpore za njenu instalaciju i održavanje. Tvrtka Sirius 2010 zajedno s hrvatskim Odašiljačima i vezama (OiV) dobila je i posao digitalizacije javnih radio-televizijskih servisa u BiH.

Nakon što su kažnjeni sankcijama, morali su odustati od tog posla, a ministarstvo prometa i komunikacija BiH sada analizira može li OiV samostalno nastaviti projekt. Vlasnici tvrtki koje su dospjele pod američke sankcije sada ih pokušavaju ugasiti i osnovati nove i nastaviti s dosadašnjim poslovima, no SAD ih je upozorio kako je i to kršenje sankcija.

Politika SAD-a je da se to smatra “urotom” čiji je cilj izbjegavanje sankcija, što onda otvara prostor uvođenju novih kaznenih mjera osobama ili tvrtkama koje u tome sudjeluju.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar