Amerika nametnula teške carine Kini: “Svijet kakav smo poznavali bliži se kraju”

Amerika nametnula teške carine Kini: “Svijet kakav smo poznavali bliži se kraju”

Bidenova administracija u utorak je najavila veliko povećanje carina na kineska električna vozila i solarne ploče kako bi se spriječilo da jeftini proizvodi “preplave” američko tržište. Kineska električna vozila bit će podvrgnuta carini od 100%, četiri puta većoj od sadašnje stope od 25%, kako bi se nadoknadile “kineske nepoštene prakse i subvencije i izjednačili uvjeti za američke proizvođače automobila i radnike u automobilskoj industriji”, rekao je novinarima Lael Brainard, Bidenov nacionalni ekonomski savjetnik, piše bljesak.info.

Potiču vlastiti rast na račun drugih

“Kina je jednostavno prevelika da bi igrala po vlastitim pravilima”, rekao je Brainard. “Kina se koristi istom igrom koju je imala ranije kako bi potaknula vlastiti rast na račun drugih nastavljajući ulagati, unatoč višku kineskih kapaciteta, i preplavljujući globalna tržišta izvozom koji je podcijenjen zbog nepoštene prakse”, dodao je.

Carinska stopa na uvoz solarnih ćelija i poluvodiča iz Kine udvostručit će se na 50%, dok će se stopa na određeni uvoz čelika i aluminija povećati na 25%, što je više nego utrostručeno u odnosu na trenutnu razinu. Povećanja će ove godine stupiti na snagu za električna vozila, čelik i aluminij te solarne ćelije, a sljedeće godine za čipove.

Brainard je rekao da je cilj carina osigurati da nova radna mjesta u proizvodnji stvorena Bidenovim zakonodavnim mjerama, kao što su Zakon o smanjenju inflacije, CHIPS i Zakon o znanosti i Zakon o dvostranačkoj infrastrukturi, ne budu “potkopana” poplavom kineskog izvoza u područjima kao što su električna vozila, baterije, vitalna medicinska oprema, čelik i aluminij, poluvodiči i solarna energija.

Oglasila se i Kina

Kinesko ministarstvo trgovine u utorak je oštro osudilo povećanje carina.

“Američka politizacija i zaoštravanje ekonomskih i trgovinskih pitanja su tipični primjeri političkog manevriranja. To će ozbiljno utjecati na bilateralne odnose”, rekao je glasnogovornik ministarstva. Ovaj potez dolazi dok Bidenova administracija želi potaknuti američki sektor čiste energije, istovremeno pokazujući predanost zaštiti američkih radnih mjesta uoči predsjedničkih izbora. Owen Tedford, istraživački analitičar u Beacon Policy Advisors, rekao je da su tarife politički motiviran Bidenov potez i da se vrijeme objave najbolje može razumjeti kroz prizmu izbora u studenom.

“Slično Bidenovim primjedbama na prodaju U.S. Steela Nippon Steelu, objava nastavlja trend provođenja trgovinske politike usmjerene na Rust Belt”, rekao je za Nikkei Asia.

“Ranije se uvozilo relativno malo kineskih električnih vozila tako da povećanje carina neće utjecati na tržište SAD-a”, dodao je. Nijedan veliki kineski proizvođač, kao što su BYD, NIO i Li Auto, ne prodaje modele na američkom tržištu. Jedina marka s kineskim partnerstvom dostupna u SAD-u je Polestar, suradnja između kineskog Geelyja i švedskog brenda Volvo. Polestarovi se automobili većinom proizvode u Kini, no tvrtka je u veljači objavila da će njezina tvornica u Južnoj Karolini započeti s proizvodnjom sredinom 2024. godine.

“Ovo je poražavajuće”

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin u ponedjeljak je kritizirao carine američke vlade i “poticanje takozvane ‘prekapacitiranosti'”. “Ovo je poražavajuće. Protivi se konsenzusu postignutom u San Franciscu i, što je još važnije, naštetit će svjetskoj zelenoj gospodarskoj tranziciji i klimatskim mjerama”, rekao je Wang na tiskovnoj konferenciji u Pekingu.

“Pozivamo SAD da prestane popravljati dogovor i stvara uvjete koji utječu na kinesko-američku klimatsku suradnju i globalnu zelenu tranziciju.”

Neki kineski proizvođači električnih vozila poput NIO-a i Geelyjevog Zeekra, koji su izašli na burzu prošlog tjedna u SAD-u, bacili su oko na američko tržište. BYD je u veljači rekao da planira postaviti tvornicu u Meksiku koja će služiti lokalnim tržištima. Ali američka vlada vrši pritisak na meksičku vladu da uskrati poticaje kineskim proizvođačima električnih vozila, izvijestio je Reuters u travnju.

“Pažljivo pratimo pokušaje kineskih tvrtki da izbjegnu naše pravne mjere za provedbu trgovine izvan Kine”, rekao je Brainard tijekom razgovora s novinarima. Brainard je također kritizirao fazu 1 trgovinskog sporazuma s Kinom prethodne Trumpove administracije, rekavši da “nije povećao izvoz u Kinu iz SAD-a” i nisu uspjeli otvoriti domaća radna mjesta ili obuzdati kinesku “nepoštenu” praksu. Također je rekla da Bidenov ciljani pristup neće povećati troškove američkim obiteljima jer ne uvode carine na svu kinesku robu.

Politička poteškoća

Biden je zadržao carine iz Trumpove ere, što je istraživača Beacon Policyja, “pomalo iznenadilo”.

“Ranije je postojalo mišljenje da bi Biden mogao smanjiti carine na robu široke potrošnje manje strateške vrijednosti, poput odjeće, u nastojanju da riješi problem inflacije”, rekao je. Činjenica da to nije učinio “naglašava političku poteškoću ukidanja carina, osobito u trenutnoj klimi odnosa SAD-a i Kine”. Postoji novi Washingtonski konsenzus o trgovini, rekao je Tedford, pri čemu se obje strane natječu pokazati da su oštre prema Kini.

“Zagovornici slobodne trgovine sada su definitivno u deficitu”, rekao je.

Talijanski ministar: Svijet kakav smo poznavali bliži se kraju

Podsjetimo, skupina sedam najvećih svjetskih gospodarstava G7, koja će se sljedećeg tjedna sastati u Italiji, raspravljat će o riziku fragmentacije globalne trgovine nakon visokih carina koje je SAD uveo Kini, najavio je talijanski ministar gospodarstva Giancarlo Girogetti. Još jedna točka na dnevnom redu sastanka ministara financija G7, koji će se održati 24. i 25. svibnja u gradu na sjeveru Italije Stresi, bit će kako iskoristiti zamrznutu imovinu zaplijenjenu Rusiji nakon što je započela rat u Ukrajini, rekao je Girogetti. “Američki prijedlog da se sredstva koriste za izravno financiranje Ukrajine u ratu imao bi iznimno ozbiljne pravne implikacije koje još treba razjasniti”, rekao je Girogetti.

“U Stresi ćemo razmatrati fragmentaciju globalne trgovine s najnovijim potezima američke vlade koja je pokazala svoje karte s vrlo teškim mjerama protiv Kine. Svijet kakav smo poznavali bliži se kraju”, rekao je Giorgetti, dodavši da je u tijeku trgovinski rat koji odražava geopolitičke napetosti i da Europa tek treba odrediti svoju ulogu u scenariju koji se razvija. Američki predsjednik Joe Biden danas je predstavio snažno povećanje carina na niz kineskih uvezenih proizvoda, uključujući električna vozila, baterije za električna vozila (EV), čipove za računala i medicinske proizvode, u izbornoj godini s ciljem pridobivanja glasača koji njegovim gospodarskim mjerama daju loše ocjene.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing