Amerikanci bespilotnim letjelicama napali ISIL u istočnom Afganistanu

Amerikanci bespilotnim letjelicama napali ISIL u istočnom Afganistanu

Sjedinjene Američke Države su izvršile napad bespilotnim letjelicama na položaje ISIL-a u istočnom Afganistanu, pripćila  je vojska.

Američki napadi dolaze dan nakon što je u samoubilačkom bombaškom napadu kod aerodroma u Kabulu poginulo 13 američkih vojnika i više afganistanskih civila.Predsjednik Joe Biden obećao je u četvrtak da će Sjedinjene Američke Države loviti odgovorne za napad, rekavši kako je naredio Pentagonu da smisli planove za napad na počinitelje.

Središnje zapovjedništvo SAD-a priopćilo je da se udar dogodio u provinciji Nangarhar, istočno od Kabula i na granici s Pakistanom. Nije navedeno je li cilj povezan s napadom na aerodromu.

“Prvi pokazatelji su da smo ubili metu. Ne znamo za civilne žrtve”, navodi se u američkom vojnom priopćenju.

Tzv. Islamska država Khorasan (ISIL -K), podružnica militanata koji su se prethodno borili protiv američkih snaga u Siriji i Iraku, priopćila je da je izvršila napad u četvrtak u kojem je poginulo na desetine ljudi – uključujući Afganistance koji su pokušavali napustiti zemlju.

Osim 13 poginulih američkih vojnika, 18 povrijeđenih prevezeno je u Njemačku, javlja Reuters, prenosi Hina.

Na aerodromu u Kabulu nalazi se blizu 5.000 američkih vojnika koji pomažu u evakuaciji američkih građana, ugroženih Afganistanaca i ali i osoba drugih nacionalnosti. Evakuacija civila i stranih vojnika trebala bi završiti do 31. kolovoza, roka koji je ranije usaglašen s talibanima.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar