• Amerikanci tvrde: “Ne možemo šutjeti, svijet mora znati što se dogodilo”, Ukrajinci objavili: “Rusija tajno mobilizira 60.000 ljudi”
  • Amerikanci tvrde: “Ne možemo šutjeti, svijet mora znati što se dogodilo”, Ukrajinci objavili: “Rusija tajno mobilizira 60.000 ljudi”

Amerikanci tvrde: “Ne možemo šutjeti, svijet mora znati što se dogodilo”, Ukrajinci objavili: “Rusija tajno mobilizira 60.000 ljudi”

Nastavljene su borbe u pograničnim područjima na istoku Ukrajine i danas, 40. dan ruske invazije. Sedam osoba je izgubilo život, a 34 su ranjene u ruskom napadu u nedjelju na stambenu četvrt u Harkivu, velikom gradu na sjeveroistoku Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je u video obraćanju emitiranom na dodjeli nagrada Grammy u Las Vegasu pozvao gledatelje da podrže Ukrajince “na bilo koji način”.  Ukrajinska vojska objavila je da Rusija u tajnosti provodi novu veliku mobilizaciju u kojoj će aktivirati 60.000 ljudi.

Tijek događaja

7:45 – Slike koje dolaze iz Buče i drugih područja koja su napustile Putinove snage su užasavajuće. Vlada SAD-a predana je nastojanju da se za ovo preuzme odgovornost koristeći svaki raspoloživi alat. Ne možemo šutjeti, svijet mora znati što se dogodilo i svi moramo djelovati – poručilo je američko veleposlanstvo u Ukrajini na Twitteru.

7:25 – Opkoljeni ukrajinski grad Mariupolj još uvijek je žarište borbi i zračnih napada, objavilo je britansko Ministarstvo obrane u svom najnovijem obavještajnom izvješću. Izvješće naglašava tekuće teške borbe u Mariupolju “dok ruske snage pokušavaju zauzeti grad”, zajedno s intenzivnim neselektivnim zračnim napadima.

Britanci dodaju i kako se ruski plaćenici iz grupe Wagner prebacuju u regiju Donbas na istoku Ukrajine. – Ruske trupe nastavljaju se konsolidirati i reorganizirati dok preusmjeravaju svoju ofenzivu na regiju Donbas na istoku Ukrajine – priopćilo je ministarstvo.

6:43 – Ukrajinska vojska na Facebooku je objavila da Rusija u tajnosti provodi novu veliku mobilizaciju. Kako su napisali u izvješću od jutros, Ukrajinci pišu kako Rusi provode mobilizaciju u nekoliko regija diljem Ruske Federacije. Kažu kako prilikom odabira kandidata traže one s vojnim iskustvom. Dodaju kako Rusi planiraju mobilizirati 60.000 osoba. Nadalje, vojska Ukrajine piše kako je u posljednja 24 sata odbijeno sedam napada na području Donjecka i Luganska.

6:35 – Ruske snage se aktivno povlače iz Sumske oblasti na sjeveroistoku Ukrajine, tvrdi regoinalni guverner. Dodaje i kako sa sobom nose svoju opremu. Prošlog tjedna došlo je do priljeva ruskih trupa između Bilopilja i Konotopa, koji se nalazi sjeverozapadno od grada Sumi, gdje su “pucali neselektivno i terorizirali stanovništvo”, rekao je Dmitro Živicki, čelnik regionalne uprave u regiji Sumi.

“Naše trupe su ih tjerale iz Kijevske i Černjigovske regije i nanosile gubitke, područje Konotopa nije 100% oslobođeno Rusa. Ukrajinci ih postupno dokrajčuju”, rekao je Živicki.

6:17 – Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u video obraćanju emitiranom na dodjeli nagrada Grammy u Las Vegasu pozvao gledatelje da podrže Ukrajince “na bilo koji način”. “Što je suprotno glazbi? Tišina razrušenih gradova i ubijenih ljudi”, rekao je Zelenski u snimci emitiranoj uoči nastupa američkog pjevača Johna Legenda i ukrajinske pjesnikinje Ljube Jakimčuk. “Ispunite tišinu svojom glazbom. Ispunite je danas, da ispričate našu priču. Podržite nas na bilo koji način. Bilo koji, ali ne tišinom”, rekao je Zelenskij, odjeven u tamnozelenu majicu, na engleskom, promuklim glasom. Rat je izbio u Ukrajini prije više od mjesec dana nakon što su ruske vojne snage izvršile invaziju na područja na sjeveru, istoku i jugu zemlje, raselivši milijune civila i pretvorivši čitave gradove u ruševine. Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva “specijalnom operacijom”.

6:15 – Papa Franjo odao je u nedjelju počast novinarima ubijenima tijekom rata u Ukrajini rekavši kako se nada da će ih bog nagraditi za služenje općem dobru na kojoj god strani bili. Obraćajući se novinarima u zrakoplovu kojim se vraćao s Malte, Franjo je također ponovio da je spreman otputovati u ukrajinski glavni grad Kijev, ali je dodao da tek treba odlučiti hoće li to biti izvedivo.

“Želio bih izraziti sućut vašim poginulim kolegama, s koje god strane bili”, rekao je. “Vaš je posao posao za opće dobro. Oni su pali u službi općeg dobra. Ne zaboravimo da su bili hrabri. Molim se za njih, molim da Gospodin nagradi njihov rad.”

Najmanje šest novinara poginulo je otkad su ruske snage napale Ukrajinu krajem veljače

Franjo je rekao da također dobiva informacije o Ukrajini u telefonskim kontaktima svakih nekoliko dana s argentinskom novinarkom iz Rima Elisabettom Piqué, osobnom prijateljicom koja je pratila rat od početka. Na putu za Maltu u subotu Franjo je rekao da je putovanje u Kijev “na stolu”.

“Spreman sam učiniti sve što se može učiniti. Sveta Stolica sve čini s diplomatske strane. Iz razloga razboritosti i povjerljivosti, ne možemo sve javno objaviti”, rekao je u zrakoplovu.

“Ne znam može li se to (putovanje u Ukrajinu) ostvariti, je li zgodno napraviti i bi li to bilo za dobro… sve je u zraku”, rekao je.

Rekao je da je dvaput razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem od početka rata, ali je naznačio da je posljednji put s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarao početkom godine. U govoru u subotu, Franjo je implicitno kritizirao Putina zbog invazije, rekavši da “moćnik” potiče sukob za nacionalističke interese.

Franjo je oštro osudio ono što je nazvao “neopravdanom agresijom” i osudio “zvjerstva”, ali se samo u molitvama izravno osvrnuo na Rusiju, kao na primjer tijekom posebnog globalnog događaja za mir 25. ožujka.

Rekao je kako bi se ove godine želio sastati s patrijarhom Ruske pravoslavne crkve Kirilom, čija je podrška ratu podijelila svjetsku pravoslavnu zajednicu.

6:10 – Sedam osoba je izgubilo život, a 34 su ranjene u ruskom napadu u nedjelju na stambenu četvrt u Harkivu, velikom gradu na sjeveroistoku Ukrajine, priopćilo je tamošnje državno odvjetništvo.

“Ruski okupatori su granatirali stambene zgrade u četvrti Slobodski u Harkivu. Pri tom je oštećeno desetak kuća i spremište trolejbusa. Prve informacije govore da je poginulo sedam osoba, 34 su ranjene, među kojima troje djece”, navodi se u priopćenju službe za medije područnog državnog odvjetništva.

Usto, u Dergačiju, blizu Harkiva, “najmanje su tri osobe poginule a sedam je ranjeno” u granatiranju stambene četvrti, rekao je gradonačelnik Vjačeslav Zadorenko na Facebooku.

Dodao je da su sve žrtve civili

Šest osoba je poginulo a jedna je ranjena u okolici Donecka, na istoku zemlje, u ruskim napadima, objavio je načelnik regionalne vojne uprave Pavel Kriljenko na Telegramu. Također na istoku zemlje, jedna je osoba izgubila život a tri su ranjene u nedjelju kada je ruska granata pogodila bolnicu u mjestu Rubižnje, rekao je ranije guverner Serhij Hajdaj. Ukrajinske vlasti su u subotu ocijenile da se ruske snage sa sjevera Ukrajine povlače na istok i na jug.

Ruska vojska je nedavno objavila da će svoju ofenzivu usmjeriti na istok, gdje je Donbas.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar