AMERIKANCI ZATRAŽILI IZRUČENJE ASSANGEA: Oglasio se i Snowden iz Rusije

AMERIKANCI ZATRAŽILI IZRUČENJE ASSANGEA: Oglasio se i Snowden iz Rusije

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange “uhapšen je u ime američkih vlasti” nakon njegovog današnjeg privođenja zbog kršenja uslova kaucije, saopćila je britanska policija.

Assange je “uhapšen u ime američkih vlasti u 10,53 sati po dolasku u policijsku stanicu u centru Londona – objavila je Metropolitan policija.

Policija navodi da je djelovala po zahtjevu za izručenjem.

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange izjasnio se u četvrtak da nije kriv po optužbi da nije došao u pritvor koji mu je bio naređen dok je čekao na izručenje u Švedsku.

Assange je bio suočen s navodima za seksualno zlostavljanje u Švedskoj u vrijeme kada je zatražio politički azil u ekvadorskoj ambasadi u Londonu  2012. Optužbe za seksualno zlostavljanje od tada su povučene, ali je optužba za kršenje odredbi kaucije ostala na snazi.

On se izjasnio nevinim po toj tački optužbe u sudu Westminster u četvrtak.

Assange se također suočava s potencijalnom sudskom bitkom oko pokušaja da bude izručen Sjedinjenim Držvama kako bi odgovorio na optužbe da je objavio u javnosti desetke hiljada tajnih vladinih dokumenata.

Visoka zvaničnica njemačke opozicione stranke Ljevica izjavila je da Europa ne smije dopustiti da osnivač WikiLeaksa Julian Assange  bude predan Sjedinjenim Državama na suđenje.

Sevim Dagdelen navodi u izjavi za javnost da ekvadorsko ukidanje Assangeovog političkog azila i njegovo hapšenje odmah nakon toga od britanske policije predstavlja “skandal, kršenje međunarodnog prava i istovremeno težak udarac nezavisnom novinarstvu”.

Ona tvrdi da je sada “dužnost” njemačke vlade da spriječi Britaniju, kojoj je jutros odobreno produženje roka za napuštanje Evropske unije, da izruči Assangea SAD-u, “gdje se suočava s doživotnom robijom ili čak i smrtnom kaznom  zbog objavljivanja u javnost američkih ratnih zločina”, prenosi Associated Press.

Julian Assange nije nikakav heroj i o njegovoj budućnosti odlučivat će britanski sudovi, izjavio je u četvrtak britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt nakon što je policija uhapsila osnivača WikiLeaksa i izvela ga iz ekvadorske ambasade u kojoj je boravio skoro sedam godina.

Niko nije iznad zakona, izjavio je Hunt za Sky News.

– Julian Assange nije nikakav heroj i on se krio od istine godinama. Pravedno je da o njegovoj budućnosti bude odlučeno u britanskom pravosudnom sistemu – dodao je Hunt, prenosi Reuters.

vedska advokatica koja zastupa navodnu žrtvu u istrazi optužbe za silovanje protiv osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea izjavila je u četvrtak da će insistirati od tužilaštva da ponovo pokrene istragu koja je povučena u 2017. godini.

– Moja klijentica i ja upravo smo primile vijest da je Assange uhapšen. To smo čekali i nadali smo se tome skoro sedam godina. To se sada i desilo, i to je, naravno, šok za moju klijenticu – izjavila je Elisabeth Massi Fritz, advokatica navodne žrtve, za Reuters.

– Učinit ćemo sve što je u našoj moći da privolimo švedsko tužilaštvo da ponovo pokrene krivičnu istragu kako bi Assange mogao biti izručen Švedskoj i krivično gonjen zbog silovanja – navodi ona u pisanoj poruci.

Edwards Snowden, bivši stažista u američkoj Agenciji za nacionalnu sigurnost (NSA) koji je objavio povjerljive informacije o američkim programima nadzora, izjavio je da je hapšenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea udarac za slobodu medija.

– Slike ekvadorskog ambasadora kako poziva britansku tajnu policiju u ambasadu da iz nje silom izvuče izdavača – dopadalo vam se to ili ne – nagrađivanog novinarstva, završit će u istorijskim knjigama – piše Snowden u tweetu.

– Assangeovi kritičari mogu se radovati ovome, ali je to mračan trenutak za slobodu medija – navodi Snowden.

Snowden je optužen u Sjedinjenim Državama u 2013. zbog kršenja američkog Akta o špijunaži. Iste godine azil mu je odobrila Rusija i produžila ga je najmanje do 2020, prenosi Associated Press.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar