• Angela Merkel primila Plenkovića: ‘Odnosi između Hrvatske i Njemačke su sjajni’
  • Angela Merkel primila Plenkovića: ‘Odnosi između Hrvatske i Njemačke su sjajni’
  • Angela Merkel primila Plenkovića: ‘Odnosi između Hrvatske i Njemačke su sjajni’
  • Angela Merkel primila Plenkovića: ‘Odnosi između Hrvatske i Njemačke su sjajni’

Angela Merkel primila Plenkovića: ‘Odnosi između Hrvatske i Njemačke su sjajni’

Andreju Plenkoviću ovo je prvi posjet Berlinu u svojstvu predsjednika Vlade Republike Hrvatske

Njemačka kancelarka Angela Merkel primila je uz vojne počasti hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u ponedjeljak u Berlinu, nakon čega su razgovarali u kancelarskom uredu.

Kancelarka Angela Merkel kazala je kako ne mora isticati da su “njemačko-hrvatski odnosi sjajni” te da stotine tisuće Hrvata u Njemačkoj tvore most između dviju zemalja.

– Bilateralni odnosi su sjajni – kazala je Merkel i dodala kako su razgovarali i o otvorenim bilateralnim pitanjima.

– Jako mi je drago da je Hrvatska težište stavila na gospodarska pitanja. To je važno i dobro – kazala je Merkel u prijenosi N1 televizije.

Kazala je i kako zastupaju isto stajalište oko stanja u Ukrajini te o izbjegličkom valu koji je prošao kroz Hrvatsku.

Kazala je i kako su razgovarali o Bosni i Hercegovini te da joj treba dati podršku na putu za EU.

Plenković se zahvalio premijerki na gostoprimstvu te je kazao kako su imali “kvalitetne i sadržajne” razgovore. Kazao je i kako su veze između Njemačke i Hrvatske izvrsne i prijateljske te da je Njemačka jedan od ključnih trgovinsko-gospodarskih partnera.

– Posebno važna je i zajednička ocjena da je potrebno poduprijeti zemlje jugoistočne Europe. Hrvatska je spremna pomoći BiH svojim iskustvom, ali i svojim položajem u Europi i NATO-u – izjavio je Plenković i dodao da je ovaj posjet zaokružio aktivnosti u ovoj godini.

Bilo je i govora o izbjeglicama, a premijer Plenković izjavio je kako je RH u dosadašnjim raspravama prihvatila određeni broj migranata te da pri tome ostajemo.

– Smatramo da rješenje migracijske krize treba biti cjelovito europsko rješenje, prije svega zaštitom vanjske europske granice – rekao je Plenković.

Pitanje BiH i Srbije

– Stajalište Vlade, kao i moje stajalište, jasno je. Kao i sve zemlje koje idu prema EU, i Srbija mora ispuniti kriterije. Želio bih da u mandatu moje Vlade zatvorimo niz pitanja iz Miloševićeve velikosrpske agresije na Hrvatsku – kazao je Plenković govoreći o odnosima prema Srbiji i njihovu putu prema EU.

Također je kazao i kako postoje pitanja o nestalim osobama, kao i o zaštiti manjina i pronalaženja odgovora za procesuiranje ratnih zločina.

Merkel je kazala kako su se oni zalagali da pomognu BiH te će nastaviti korak po korak.

– Podupirem intencije premijera Plenkovića u velikoj mjeri. Što se tiče Srbije, mislimo da o bilateralnim pitanjima treba raspravljati na bilateralnoj razini. Gdje god Njemačka može dati podršku, to ćemo učiniti – izjavila je Merkel.

Večernji.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar