Angela Merkel u Washingtonu na sastanku s Obamom

Angela Merkel u Washingtonu na sastanku s Obamom

Njemačka kancelarka Angela Merkel stigla je u Washington gdje se danas sastaje s američkim predsjednikom Barackom Obamom. Ukrajinska kriza glavna je tema sastanka u Ovalnom uredu Bijele kuće, no Obama, Merkel razgovarat će i o ISIL-u,  nastavku pregovora s Iranom oko nuklearnog naoružanja, te budućnosti Afganistana.

Konferencija u Münchenu: sve manje vjere u uspjeh diplomacije

Merkel je u Washington stigla  s jasnom porukom – oružje ne može riješiti konflikt u Ukrajini, Zapad treba ustrajati na diplomatskom rješenju krize. U isto vrijeme američki predsjednik Obama pod sve je većim pritiskom ne samo republikanaca u Kongresu, već i vojnih stručnjaka i dijela State Departmenta. Traže da konkretno odgovori na zahtjev ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka koji traži vojnu pomoći u ratu s proruskim separatistima.

Sam Obama nije sklon toj opciji, no Bijela kuća daje do znanja kako će odluku donijeti u skladu s američkim nacionalnim interesima. Odluka da Sjedinjene Države samostalno naoružaju Ukrajinu otvorena je, i prema nekim analitičarima, vrlo realna. Njemačka je važan američki saveznik, a Washington i dalje radi na otopljenu odnosa koji su zahladili nakon što je otkriveno da je američka Nacionalna agencija za sigurnost nadzirala telefon kancelarke Merkel.

Posjet njemačke kancelarke Washingtonu događa se uoči planiranog sastanka na vrhu o Ukrajini, koji bi se trebao održati u srijedu u Minsku, u Bjelorusiji. Na njemu bi se Merkel i francuski predsjednik Francoise Hollande trebali zauzeti za novi francusko-njemački mirovni plan. Merkel bi u sjedištu Svjetske banke trebala razgovarati i s njezinim predsjednikom Jimom Yongom Kimom. Nakon toga Merkel će otputovati u Ottawu, gdje će razgovarati s predsjednikom kanadske vlade Stephenom Harperom.
hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar